Vlada: Ove godine u državnu službu oko 1300 vježbenika

U državnu službu ove bi godine trebalo biti primljeno 1.278 vježbenika, od čega gotovo trećina u MUP, predviđeno je planom prijema što ga je danas utvrdila Vlada.

ZAGREB,20. siječnja(Hina) - U državnu službu ove bi godine trebalo biti primljeno 1.278 vježbenika, od čega gotovo trećina u MUP, predviđeno je planom prijema što ga je danas utvrdila Vlada.

Time se ukupan broj državnih službenika neće povećati, jer prirodnim odljevom (umirovljenjem i odlaskom) svake godine iz državne službe ode više od dvije tisuće ljudi, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

U zapošljavanju vježbenika primjenjivat će se europski standardi -nema stihijskog zapošljavanja, objektivno će se provjeravati znanje prije prijema, te osigurati trajno stručno usavršavanje.

Državna tijela, zaključila je Vlada, mogu raspisivati natječaje i primati vježbenika samo u okviru danas utvrđenog Plana, te pod uvjetom da za to imaju osigurana proračunska sredstva.

Vlada je danas osnovala Agenciju za obrazovno reformske inicijative za jugoistočnu Europu.

Agencija, čije je sjedište bilo u Beču, preseljava se u Zagreb, a cilj joj je modernizacija obrazovnih sustava.

Hrvatska time postaje lider u obrazovanju u jugoistočnoj Europi, a za rad Agencije godišnje će dobivati oko 150.000 eura.

Hrvatska ima, pak, obvezu plaćanja prostora za rad Agencije, režija i jedne tajnice, za što u proračunu treba izdvojiti 300.000 kuna.

Vlada se suglasila da se pokrene postupak za dobivanje darovnice Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt očuvanja krških ekoloških sustava vrijedne 200.000 dolara - taj bi iznos dala norveška vlada.

Banka je do sada za taj projekt dala bespovratnih 500.000 dolara.

Vlada se suglasila da se sklopi Sporazum EUROCONTROL-a i Hrvatske o pružanju potpore u primjeni druge faze Projekta zrakoplovne sigurnosti i kontrole zračnog prometa na zapadnom Balkanu.

Projekt je u sklopu CARDS programa, a u njemu sudjeluje pet država.

Prva faza završena je krajem 2003., na nju je potrošeno 360.000 eura, a u drugoj fazi bespovratno će se dati 4,6 milijuna eura.

Vlada se suglasila i da Lučka uprava Dubrovnik sklopi ugovor o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj za financiranje projekta izgradnje obalne infrastrukture Luke Dubrovnik.

Zajam u iznosu 26,5 milijuna eura dao bi se na 10 godina, uz tri godine počeka.



Pisane vijesti