Vlada: ove godine usklađivanje 119 zakona

ZAGREB, 7. veljače 2008. (Hina) - Hrvatska bi u ovoj godini u procesu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU trebala usvojiti 119 zakona ili zakonskih izmjena, predviđeno je Nacionalnim programom za pristupanje EU u 2008. kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru.

Kroz taj će se plan vidjeti da želimo ubrzati naše reforme, kazao je premijer Ivo Sanader, koji je pozvao sve ministre da se aktivno uključe u realizaciju programa.

Naglasio je da se ne radi o akcijskom planu, nego o nacionalnom programu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim kako bi Hrvatska mogla ubrzati pregovore i završiti ih u prvoj polovici 2009., u mandatu sadašnjeg saziva Europskog parlamenta.

Podsjetio je pritom i na problem ZERP-a, ali i poručio da zaostajanja u pregovorima zbog ZERP-a neće biti.

"Siguran sam da uz malo dobre volje, možemo otkloniti uzroke nezadovoljstva Italije, Slovenije i Europske komisije, uz nemijenjanje sadržaja i uz punu primjenu ZERP-a", poručio je Sanader.

Istaknuo je da "tiha diplomacija radi", da je Hrvatska u stalnom kontaktu s Europskom komisijom, da je o tome informirala Europski parlament, te da, bez obzira na novu situaciju u Italiji u kojoj do novih izbora vlada Romana Prodija funkcionira kao tehnička, postoji mogućnost razgovora s Italijom i Slovenijom, kako bi se pitanje ZERP-a skinulo s političke agende pregovora.

"Dok se to ne dogodi, nema spavanja, moramo ići dalje punim tempom", rekao je Sanader, spominjući pritom nastavak reforme pravosuđa, borbu protiv korupcije.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković podsjetio je da se radi o šestom po redu nacionalnom programu usklađivanja zakonodavstva.

To je, kako je istaknuto, strateški dokument u koji su ugrađene obveze Hrvatske iz mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja.

Plan usklađivanja zakonodavstva razrađen je po kvartalima, a u prva dva kvartala najveće obveze stoje pred Ministarstvom pravosuđa.

"Čvrsto smo opredijeljeni u prvom kvartalu 2009. naše poglavlje i zatvoriti", rekla je ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Njeno bi ministarstvo u prvoj polovici ove godine trebalo izići s 15 zakonskih prijedloga, od čega sa šest u prvom kvartalu, među njima i s prijedlozima o područjima i sjedištu sudova, odnosno o racionalizaciji mreže sudova, te o pravu na besplatnu pravnu pomoć.

Taj je prijedlog, kaže potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, pri kraju i očekuju se razgovori s predstavnicima udruga.

Adlešič ističe da je prije roka završen i prijedlog razvoja državne uprave koji je pripremljen za razgovore sa socijalnim partnerima u GSV-u.

U skladu s kadrovskim promjenama u nekim ministarstvima, Vlada je danas odlučila o nekim promjenama u Pregovaračkom timu.

Tako je voditeljem državnog izaslanstva za pregovore imenovan ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a zamjenicom glavnog pregovarača Tamara Obradović Mazal (umjesto Martine Dalić).

Uz nove članove u nekoliko pregovaračkih skupina, imenovano je i sedam novih voditelja radnih skupina pa će, primjerice, radnu skupinu Poljoprivreda i ruralni razvitak voditi Miroslav Božić, Pravosuđe i temeljna ljudska prava Marina Dujmović Vuković, Regionalna politika Nataša Mikuš, a Financijske i proračunske odredbe Zdravko Marić.



Pisane vijesti