Vlada: Plinifikacija po planu

Svi planovi o plinifikaciji Hrvatske ostvaruju se u zacrtanim rokovima, izvijestio je danas ministar gospodarstva Branko Vukelić na sjednici Vlade.

ZAGREB, 20. srpnja (Hina) - Svi planovi o plinifikaciji Hrvatske ostvaruju se u zacrtanim rokovima, izvijestio je danas ministar gospodarstva Branko Vukelić na sjednici Vlade.

Do kraja rujna, najavljuje Vukelić, bit će gotovi svi radovi na magistralnom plinovodu Pula-Karlovac, koji će u listopadu biti priključen na plinovodni sustav.

Završena je, kaže, izgradnja magistralnog plinovoda Kutina-Slavonski Brod i Zagreb Istok-Kutina, dok bi plinovod Lučko-Ivanja Reka trebao biti završen i pušten u pogon do 18. prosinca.

Ministar ističe da su u tijeku opsežne pripreme za priključivanje hrvatskog plinovodnog sustava na sustave susjednih zemalja - Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Italije.

Vlada je, inače, prihvatila Izvješće o provedbi plana izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava u zadnjih pet godina.

Pohvalila je rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je lani sa 1,4 milijarde kuna bespovratno pomogao 261 lokalnu jedinicu u projektima sanacije odlagališta i sličnim projektima.

Ulaganje u gospodarenje otpadom je i ulaganje u nova radna mjesta, zaštitu okoliša itd., istaknuo je direktor Fonda Vinko Mladineo.

Trenutno se saniraju 162 odlagališta, što se nije dogodilo u posljednjih pola stoljeća, navela je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić dodajući kako su gradovi i općine itekako zainteresirani za takve projekte.

Pohvalila se i odličnim rezultatima u sakupljanju ambalažnog otpada - do sada je skupljeno 320 milijuna komada ambalaže, zapravo je očišćena Hrvatska.

Zadaća je skupiti što više otpada koji se može iskoristiti, kaže ministrica i najavljuje da nakon ambalaže na red dolaze stari automobili, gume, papir i sl.

Vlada je Saboru predložila da donese zakon o vijećima mladih preko kojih bi se mladi aktivnije uključili u javni život.

Vijeća bi se osnivala kao savjetodavna tijela u lokalnim predstavničkim tijelima, u njima bi sjedili mladi od 15 do 29 godina, a njihov bi broj ovisio o broju stanovnika jedinice.

Saboru je predloženo i da parkom prirode proglasi "Lastovsko otočje" i tako pod posebnu zaštitu stavi 44 otoka i otočića u lastovskom arhipelagu.



Pisane vijesti