Vlada podržala potpisivanje Nacrta preliminarnoga ugovora o suradnji s EIF-om

Hrvatska Vlada podržala je danas na zatvorenom dijelu sjednice potpisivanje Nacrta preliminarnoga ugovora o suradnji između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i zaklade Stichting Eurotransplant International Foundation (EIF) koja posreduje i i koordinira razmjenu organa za presađivanje u više europskih zemalja.

ZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada podržala je danas na zatvorenom dijelu sjednice potpisivanje Nacrta preliminarnoga ugovora o suradnji između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i zaklade Stichting Eurotransplant International Foundation (EIF) koja posreduje i i koordinira razmjenu organa za presađivanje u više europskih zemalja.

Riječ je o međunarodno priznatoj neprofitnoj organizaciji koja djeluje prema nizozemskim zakonima sa sjedištem u Leidenu, a njezino se posredovanje za sada ostvaruje prijavom pacijenata na uobičajenu listu čekanja u Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj i Sloveniji.

Predloženim ugovorom regulira se suradnja u području uzimanja, presađivanja i razmjene organa na temelju jednakosti i uzajamne dobrobiti čime bi se znatno povećala vjerojatnost presađivanja organa onim pacijentima u Hrvatskoj kojima je to najpotrebnije.

Ugovorom se predviđa razmjena organa za visoko hitne pacijente s bolestima bubrega, srca i jetre, visoko imunizirane pacijente s bolestima bubrega te za pedijatrijske pacijente.

Potpisivanjem toga nacrta preliminarnoga ugovora s EIF-om financijske obveze Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi procjenjuju se na 300.000 kuna. U tekućoj će se godini ta sredstva osigurati s pozicija transplantacijskoga programa, a u 2007. predvidjet će se kao dio redovnih proračunskih sredstava Ministarstva.

Financijske obveze uključuju pristojbu za upis na listu čekanja (450 eura po pacijentu prijavljenom za razmjenu organa) i troškove prijevoza organa u Hrvatsku.

Time bi se za naše pacijente kojima je potrebna urgentna transplantacija, a u okviru nacionalnoga programa otežano im je pronalaženje podudarnoga organa, znatno smanjilo vrijeme čekanja na presađivanje.

Naime, ove se godine u Hrvatskoj bilježi znatan porast broja transplantacija u odnosu na prošlu godinu, a od 1. siječnja do 1. svibnja izvršeno je 70 transplantacija organa s umrlih osoba što je gotovo dvostruko više nego prošle godine kada su u istom razdoblju izvršene 43 transplantacije .

Hrvatska je pak 2004. imala 13 donora na milijun stanovnika, a prošle godine deset donora na milijun stanovnika te je prema broju realiziranih donora i izvršenih transplantacija u 2004. u rangu s visokorazvijenim europskim zemljama, kao što su Švedska, Danska. Švicarska, Njemačka, Velika Britanija.

Povećani broj transplantacija rezultat je pak višegodišnjega timskog rada i entuzijazma zdravstvenih radnika i sustavnog javnozdravstvenog djelovanja usmjerenoga na razvijanje transplantacijske svijesti građana.

Nacrt toga preliminarnog ugovora potpisat će sutra u Zagrebu ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić i predsjednik EIF-a Bruno Meister, a 26. svibnja bit će proglašen Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa.



Pisane vijesti