Vlada pokrovitelj pokopa maceljskih žrtava 23. listopada

Vlada je danas prihvatila pokroviteljstvo nad svečanosti pokopa maceljskih žrtava 23. listopada u Donjem Macelju, doznaje se u Banskim dvorima.

ZAGREB, 6. listopada(Hina) - Vlada je danas prihvatila pokroviteljstvo nad svečanosti pokopa maceljskih žrtava 23. listopada u Donjem Macelju, doznaje se u Banskim dvorima.

Vlada je to učinila na zatvorenu dijelu sjednice, a u zaključku koji je donijela stoji da pokroviteljstvom ne preuzima nikakve financijske obveze.

Uređenje kripte-kosturnice u Donjem Macelju, u koju bi se s Mirogoja prenijeli posmrtni ostatci 1163 osobe, pri kraju je te je predviđeno da se svečanost prijenosa i pokopa održi 23. listopada, stoji u dopisu koji potpisuju Hrvatski domobran, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika i Časnički klub 242.

Maceljska šuma, točnije Donji Macelj - Lepa bukva, bili su nakon 2. svjetskog rata poprište stradanja tisuća nevinih ljudi. Među žrtvama su i 21 svećenik i bogoslov.

Dok je još postojala, Saborska komisija za ratne i poratne žrtve iskopala je posmrtne ostatke 1163 žrtve te ih prenijela u Zagreb.



Pisane vijesti