Vlada: političkim strankama 10 posto manje iz državnog proračuna

ZAGREB, 6. svibnja 2010. (Hina) - Prijedlogom zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, namjerava se za deset posto smanjiti ukupna masa novca koji se iz državnog proračuna isplaćuje političkim strankama.

Ukupan iznos troškova izborne promidžbe po kandidatu odnosno kandidacijskoj listi, prema predloženom zakonu, ne smije prelaziti iznos veći od 8 milijuna kuna na izborima za predsjednika Republike, 1,5 milijuna kuna u jednoj izbornoj jedinici na izborima za Hrvatski sabor, kao i na izborima za članove Europskog parlamenta, 500 tisuća kuna na izborima za župane i gradonačelnika Grada Zagreba.

Ministar uprave Davorin Mlakar napomenuo je da se zakonom uvode sankcije onima koji se ne drže propisanih uvjeta i može im se izreći sankcija po kojoj neće dobivati sredstva predviđena iz proračuna.

Svi kandidati, dodao je, moraju otvarati posebne račune na kojima će prikupljati sredstva za izbornu promidžbu i oni moraju javno biti objavljeni kako bi se u svakom trenutku mogli vidjeti i iznosi i izvori sredstava.

Vlada je s današnje sjednice, u sklopu provedbe Programa gospodarskog oporavka, u saborsku proceduru uputila i izmjene triju zdravstvenih zakona - Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ministar zdravstva Darko Milinović kazao je kako se njima uvodi red u državno financiranje dodatnih zdravstvenih usluga.

Milinović je također najavio da će kriteriji za kategorizaciju bolnica biti gotovi do 15. srpnja, a da od danas resorno ministarstvo ima izrađen registar bolničke opreme. Nedostatak tog registra, kako je rekao, često se u javnosti spominjao kao argument za nemogućnost provedbe kategorizacije.

U sklopu provedbe Programa gospodarskog oporavka Vlada je prihvatila i izvješće o pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu između Hrvatske i EBRD-a za projekt modernizacije šibenske luke.

Radi se, objasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, o izgradnji nove obalne površine.

Radovi su vrijedni 11,9 milijuna eura, a financirat će se iz zajma EBRD-a i dijelom iz državnog proračuna u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Predviđa se gradnja 9800 metara četvornih obalne površine čime bi Šibenik dobio novih 520 metara obale što bi omogućilo, kazao je ministar, kvalitetniji vez za veća plovila, uključujući kruzere.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna za 2009.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker rekao je da je 2009. bila izuzetno teška godina, ali da nitko ne može poreći da je Hrvatska "zbog odgovornog vođenja javnih financija dobila povjerenje investitora".

"Prošle se godine u ovo vrijeme govorilo da će Hrvatska biti u bankrotu, a kao što vidimo nije, a neće se dogoditi ni primjer Grčke kao što neki govore", rekao je Šuker.

Uz izvještaj, Vlada Saboru, naglasio je Šuker, šalje i izvješće državne revizije o izvršenju Državnog proračuna za 2009. koje je, kako je rekao, povoljno.

"To je najbolji odgovor onima koji kažu da se u javnim financijama nešto skriva", kazao je.



Pisane vijesti