Vlada pomaže kupnju novih stanova

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_pomaze_kupnju_novih_stanova.jpg

ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Država će kupnju novih stanova kreditima potpomagati kroz dva modela – plaćanjem polovice rate kredita u iduće četiri godine za kredite čija će efektivna kamatna stopa biti do 4,95 posto i za iznos kredita do sto tisuća eura, ili državnim jamstvima kada će, ako kupac do kraja ove godine ostane bez posla, država najdulje godinu dana plaćati kamatu na kredit, prijedlog je zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita.

Taj je zakonski tekst Vlada s današnje sjednice Saboru uputila po hitnom postupku, a procjenjuje da bi subvencijama rate kredita u iduće dvije godine moglo biti prodano oko 1.900 stanova.

Mogućnost da dobiju bespovratnu državnu potporu, odnosno da im država četiri godine plaća polovicu rate kredita, imat će kupci novih stanova (stanovi moraju imati svu potrebnu dokumentaciju), kupci stanova čija cijena nije veća od 1.900 eura po četvornom metru s PDV-om, a dobit će je na iznos kredita do najviše sto tisuća eura (kredit može biti i veći, ali se na iznos iznad sto tisuća eura pomoć neće moći dobiti), te za kredit čiji rok otplate nije kraći od 20 godina.

Za kredit od oko sto tisuća eura, uz subvenciju rate kredita, država će kupcima „pokloniti“ 14 tisuća eura, odnosno osam posto ukupnog iznosa kredita, ističe premijerka Jadranka Kosor.

Podsjetila je da su se na jučerašnjem sastanku s bankarima uspjeli dogovoriti o smanjenju kamate, pa će efektivna kamatna stopa za kredite koje će pomagati država biti 4,95 posto.

Tu kamatnu stopu banke trebaju imati četiri godine, odnosno u razdoblju u kojem će država subvencionirati polovicu anuiteta, a nakon toga još dvije godine ne smiju je povećati za više od 10 posto, odnosno na više od oko 5,5 posto, ističe ministar graditeljstva Branko Bačić.

Model bespovratne potpore kroz plaćanje polovice rate kredita moći će se iskoristi u ovoj i idućoj godini, a s obzirom na to da je prosječan stambeni kredit trenutno oko 70 tisuća eura (oko 500 tisuća kuna), Bačić procjenjuje da bi u ovoj godini na taj način moglo biti prodano 950 stanova, a iduće godine isto toliko.

Podsjetio je da je država u proračunu za ovu godinu za potporu kupnji stanova osigurala 28 milijuna kuna.

Po podacima koje je iznio, država bi za kredit od 50 tisuća eura kroz četiri godine bespovratno dala oko sedam tisuća eura, na 70 tisuća dala bi 9.800 eura, a za sto tisuća eura bespovratno bi kroz četiri godine dala 13.960 eura.

U slučaju da zahtjeva bude više prednost će, kaže, imati oni s nižim iznosima kredita.

Drugi model potpore države kupnji novih stanova je model državnih jamstava, a taj je model namijenjen građanima koji bi od stupanja na snagu novog zakona do kraja ove godine ostali bez posla.

Ti bi građani mogli računati na to da će im država najduže godinu dana plaćati kamatu na kredit, a u prvim godinama na kamatu otpada gotovo dvije trećine kredita.

No, bespovratna potpora kroz plaćanje kamata ne može premašiti pet posto vrijednosti kredita, odnosno biti veća od 2.500 eura u godinu dana, objašnjava Bačić dodajući i kako je uobičajena praksa banaka da korisnicima koji su ostali bez posla prolongira otplatu glavnice kredita.

U dodatnim objašnjenjima novinarima Bačić je kazao kako će biti moguće i da kupci kojima država pomaže kroz subvenciju rata, moći, ostanu li bez posla, koristiti i drugi model, odnosno dobiti pomoć kroz model plaćanja kamata najdulje godinu dana.

Ističe i kako će princip biti „sve na jednom mjestu“, odnosno potencijalni će kupac koji želi koristiti bilo prvi ili drugi model potpore za kupnju stana, doći u svoju banku i izraziti želju za subvencijom ili jamstvom, a dalje će sve za njega obavljati banka, koja će raditi s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Po podacima kojima raspolaže Ministarstvo graditeljstva, neprodano je oko 10 do 13 tisuća novih stanova.

Bačić očekuje da će provedbom zakona početi intenzivnija prodaja stanova i biti pokrenut investicijski ciklus u stanogradnji.

Zakon, ističe Bačić, ima i socijalnu komponentu kao poticaj mladim obiteljima da se pod povoljnijim uvjetima upuste, okuraže za kupnju stana.

Vlada je na današnjoj sjednici podržala i operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu za što je u ovoj godini namijenjeno 407 milijuna kuna, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.



Pisane vijesti