Vlada: pomoć Badelu 1862 kroz model C

ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Tvrtka Badel 1862 prva je kojoj će država pomoći kroz model C, a pretvaranjem potraživanja države u iznosu od 202,8 milijuna kuna u kapital te tvrtke država će steći 73 do 76 posto vlasništva u Badelu, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila odluku o vlasničkom restrukturiranju Badela 1862 u okviru smjernica za pomoć poduzetnicima u teškoćama (model C).

Državna potpora Badelu sadrži pretvaranje potraživanja države u iznosu od 202,8 milijuna kuna u kapital društva, objasnio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Potraživanja države odnose se na potraživanja po osnovu trošarina, poreza, PDV-a i doprinosa, u strukturi potraživanja 163 milijuna kuna odnosi se na izravna potraživanja, a 39 milijuna na zatezne kamate.

Čobanković je objasnio da bi se najprije temeljni kapital Badela 1862 smanjio za gubitke akumulirane iz prošlih godina i zaključno s ovom godinom, a potom bi se išlo na dokapitalizaciju pretvaranjem potraživanja države u udjel u kapitalu.

"Na taj način država bi u Badelu 1862 došla, po gruboj procjeni, do 73 do 76 posto vlasništva", kazao je ministar Čobanković.

Ističe i kako su poslovne banke, koje imaju potraživanja od Badela 1862, prihvatile program restrukturiranja te tvrtke, a spremne su i na reprogramiranje obveza Badela na duži rok.

Čobanković je uvjeren u dobar posao kroz vlasničko restrukturiranje i stjecanje vlasničkog udjela, jer bi inače ta tvrtka s tradicijom i brandovima, a s tolikim opterećenjem i obvezama prema državi, završila u stečaju i nestala s tržišta.

Smatra i kako je to dobar pokazatelj mogućnosti za model C te je pozvao i ostale poduzetnike, koji su išli u pravcu konsolidacije putem tog modela, da ustraju i da posebnu pažnju posvete restrukturiranju.

"Vjerujem kako su se na ovaj način stvorile pretpostavke da Badel 1862 u budućnosti bude uspješna tvrtka", kazao je Čobanković, a premijerka Jadranka Kosor ističe kako je to dobra poruka prije svega za sve zaposlenike Badela.

Čobanković je objasnio i da je program restrukturiranja Badela (proizvođača vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića), prema smjernicama za pomoć poduzetnicima u teškoćama, usklađen i s Ministarstvom financija i Uredom za zakonodavstvo.

Vlada je smjernice za pomoć poduzetnicima u teškoćama, ili model C, usvojila sredinom travnja ove godine, a prema tom modelu državna se potpora može dodijeliti u obliku otpisa i djelomičnog otpisa duga prema državi ili u obliku pretvaranja potraživanja države u udjel u kapitalu preko dokapitalizacija.



Pisane vijesti