Vlada: Poticaj za pšenicu povećati za 600 kuna

Prihvati li Sabor današnji Vladin prijedlog državni poticaji za proizvodnju pšenice povećali bi se za 600 kuna i iznosili bi 2250 kuna po hektaru.

ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Prihvati li Sabor današnji Vladin prijedlog državni poticaji za proizvodnju pšenice povećali bi se za 600 kuna i iznosili bi 2250 kuna po hektaru.

To je ključan iskorak da pšenica više ne bude političko, nego tržišno pitanje, istaknuo je premijer Ivo Sanader predstavljajući izmjene u Zakonu o državnim potporama u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu.

Kroz te izmjene Vlada želi snažnije poduprijeti govedarstvo kako bi ojačala domaću proizvodnju i smanjila uvoz.

Tov junadi iz domaćeg uzgoja država je spremna poticati do 1800 kuna po grlu, tov teladi za proizvodnju tzv. bijelog mesa sa 400 kuna po grlu, itd.

Ti su poticaji usmjereni i smanjenju velikog sivog tržišta gdje dio teladi završava na klanju, ali kroz nelegalne sustave, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Kako bi pomogla očuvanju broja krava dojilja Vlada predlaže da i proizvođači mlijeka koji u prošloj godini nisu proizveli više od 6000 litara mlijeka ostvare poticaj za krave dojilje kombiniranih pasmina ako u ovoj godini proizvedu i prodaju više od 6000 litara mlijeka.

Obvezu uključivanja svih komercijalnih poljoprivrednika u sustav poreza na dohodak Vlada je odgodila za godinu dana, dakle do 1. siječnja 2008.

Ponovila je odlučnost kažnjavati proizvođače koji zlorabe i nenamjenski koriste državne poticaje, predvidjevši za njih kazne od 50 tisuća do 500 tisuća kuna.

Državnim potporama Vlada želi potaknuti očuvanje i novo zapošljavanje na otocima, na kojima danas živi oko 125 tisuća stanovnika, a nezaposlenih je oko 6500.

Tvrtke sa sjedištem na otocima, a u kojima država ili lokalna uprava nemaju više od 50 posto vlasništva, moći će u tri godine dobiti do 750 tisuća kuna za očuvanje radnih mjesta.

Ove je godine za to osigurano 7 milijuna kuna, a inače bi godišnje trebalo oko 20 milijuna kuna. Za potpore će se raspisati javni poziv, a dodijeljivat će ih posebno povjerenstvo.

Na državne potpore ne mogu računati banke, osiguravajuća društva ili slične financijske institucije na otocima, kao ni tvrtke iz djelatnosti prometa, a u brodogradnji bi se poticao samo remont brodova koji neće napuštati teritorijalne vode ili proizvodnje čeli



Pisane vijesti