Vlada: povjerenstva za Petrokemiji i Inu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_povjerenstva_za_petrokemiji_i_inu.jpg

ZAGREB,14. veljače 2008.(Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice najavila prodaju 12 posto dionica Petrokemije njenim zaposlenicima, te redefiniranje ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine nakon što je vlasnički udjel države u Ini pao ispod 50 posto.

Za redefiniranje tog ugovora osnovano je posebno povjerenstvo, kojemu je zadaća, kazao je premijer Ivo Sanader, pokušati zadržati što je moguće veća prava države u odnosu na strateškog partnera MOL-a.

"Povjerenstvo neke stvari iz prethodnog ugovora treba možda pokušati čak i poboljšati, iako se smanjio udio države, ali jasno uz poštovanje strateškog partnera", kazao je Sanader.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je da je trenutni udio države Ini 44 posto, te da je ugovorom dioničara nakon prodaje 25 posto plus jedne dionice mađarskom MOL-u definirano da kada državni udio padne ispod 50 posto razgovara i definira novi dioničarski ugovor.

"Cilj je kroz novi dionički ugovor zaštititi nacionalne interese i prava Vlade, odnosno države kao vlasnika trenutno 44 posto dionica", rekao je.

Prva faza privatizacije Ine obavljena je prodajom 25 posto plus jedne dionice MOL-u, a država je ispod 50 posto vlasništva pala nakon prijenosa 7 posto dionica Fondu branitelja, prodaje 17 posto na inicijalnoj javnoj ponudi, te prodaji 7 posto zaposlenicima po povoljnijim uvjetima.

Povjerenstvo koje će pregovarati o novom ugovoru potpredsjednik Polančec, ministar financija Ivan Šuker, državni tajnici Igor Lučić i Dražen Bošnjaković, te pomoćnik ministra financija Vedran Duvnjak.

Vlada je osnovala i sedmočlano povjerenstvo koje treba utvrditi uvjete i krenuti u prodaju 12 posto dionica Petrokemije njezinim sadašnjim i bivšim zaposlenicima po povoljnijim uvjetima.

Polančec je podsjetio da je, nakon što se Petrokemija izdvojila iz Ine, 1998. posebnim sporazumom sa sindikatima dogovoreno da će zaposlenici po povoljnijim uvjetima moći kupiti dionice svog poduzeća.

Kada se krenulo u prodaju 7 posto dionica Ine bivšim i sadašnjim zaposlenicima te kompanije, postavilo se pitanje imaju li pravo u tome sudjelovati i zaposlenici Petrokemije, a sa sindikatima je tada dogovoreno da se nakon završetka prodaje dionica Ine njezinim zaposlenicima formira posebno povjerenstvo i pokrene proces prodaje 12 posto dionica Petrokemije.

I nakon te prodaje, napominje Polančec, država (HFP) će i dalje imati većinski udio u Petrokemiji.



Pisane vijesti