Vlada pozdravlja odluku EU o Makedoniji

Vlada Republike Hrvatske izražava zadovoljstvo odlukom Europskog vijeća kojom je Makedoniji dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Vlada Republike Hrvatske izražava zadovoljstvo odlukom Europskog vijeća kojom je Makedoniji dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo u EU. Hrvatska ocjenjuje da je to rezultat iznimnih i vrijednih reformskih napora makedonske Vlade i premijera V. Bučkovskog, koji su u posljednje vrijeme ustrajno djelovali na provedbi preporuka i zahtjeva EU.

Vlada Republike Hrvatske vjeruje da će status kandidata dodatno potaknuti Makedoniju da postojano napreduje u provedbi reformi i jačanju demokratske stabilnosti radi ubrzanog puta u punopravno članstvo. Hrvatska Vlada istodobno ocjenjuje da je ova odluka Europskog vijeća potvrda dosljednosti EU u provedbi Solunske deklaracije o proširenju na jugoistok Europe iz 2003. godine, radi dodatnog učvršćenja mira, stabilnosti, te gospodarskog i društvenog razvitka tog dijela Europe. Vlada RH čvrsto vjeruje da će Makedonija nastaviti pružati puni doprinos tom procesu.

Vlada RH sa zadovoljstvom potvrđuje da se i svestrani uzajamni odnosi dviju zemalja razvijaju vrlo uspješno. Dvije će zemlje nastaviti suradnju u oblastima od obostrane koristi, usklađivat će svoje djelovanje i na međunarodnom planu u interesu mira, stabilnosti i borbe protiv međunarodnog terorizma, u okviru euro-atlantskih institucija i drugih procesa i inicijativa, a jačat će suradnju i u daljoj stabilizaciji političkih prilika u ovom dijelu Europe.



Pisane vijesti