Vlada prati situaciju oko izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, spremni smo za sve moguće scenarije

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/30 siječnja/DSC_8559.JPG

Na početku današnje 141. sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta poručivši kako je važno biti dijelom obilježavanja najvećeg i najstrašnijeg zločina nad židovskim narodom.

Od ostalih aktivnosti izdvojio je Godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, na kojem je sudjelovao krajem protekloga tjedna, gdje je održao niz sastanaka s predstavnicima velikih multinacionalnih kompanija te s nizom državnika.

Uz teme koje se odnose na europsku perspektivu naših susjeda, posebno je interesantnim izdvojio sastanak s irskim premijerom, s obzirom na sve što se zbiva u Ujedinjenoj Kraljevini gdje je i dalje nejasno na koji će se način dovršiti proces njezinoga izlaska iz Europske unije, što stvara ogromne političke probleme i neizvjesnost na jednoj i na drugoj strani. Dodao je da je Irska posebno zabrinuta s obzirom na pitanje granice između Sjeverne Irske i Irske.

Premijer Plenković dodao je kako hrvatska Vlada i sva ministarstva prate situaciju i spremna su za sve moguće scenarije, a moguć je i najneželjeniji scenarij izlaska Ujedinjene Kraljevine bez dogovora.

Napomenuo je i da traje postupak koji se odnosi na prikupljanje ponuda za restrukturiranje brodogradilišta Uljanik te kazao da će ministar gospodarstva i Uprava Uljanika o detaljima izvijestiti kada postupak bude dovršen.

Najavio je da će se, uz današnju sjednicu, u petak održati sjednica Vlade u Dubrovniku, na kojoj će se potpisati brojni projekti i niz ugovora s jedinicama lokalne i područne samouprave.

„To je snažna poruka Vlade razvoju Dubrovačko-neretvanske županije u različitim područjima“, poručio je.

Od današnjih točaka dnevnoga reda sjednice, posebno je važnom izdvojio odluku koja se odnosi na LNG terminal odnosno Odluku o financiranju prve faze Projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku.



Pisane vijesti | Andrej Plenković