Vlada predložila izmjene ovršnog zakona

Oko 30 posto od ukupno 1,5 milijuna neriješenih sudskih predmeta odnosi se na ovrhu, a upravo rasterećenju sudova trebale bi pomoći izmjene Ovršnog zakona koje je Vlada danas uputila Saboru u prvo čitanje.

ZAGREB,3. ožujka (Hina) - Oko 30 posto od ukupno 1,5 milijuna neriješenih sudskih predmeta odnosi se na ovrhu, a upravo rasterećenju sudova trebale bi pomoći izmjene Ovršnog zakona koje je Vlada danas uputila Saboru u prvo čitanje.

Praksa pokazuje da sudski postupci ovrhe i osiguranja traju predugo, često bez odgovarajućeg uspjeha, te da stranke često zlorabe svoja ovlaštenja, upozorila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Vlada izmjenama predlaže osnivanje očevidnika nekretnina i pokretnina vrednijih od 50.000 kuna, osnivanje komisionih prodavaonica, jednostavniju ovrhu automobila.

Kani stati na kraj i nemogućnosti da se sazna imovina dužnika, pa predlaže da se određena tijela obvežu dati podatke o imovini.

Tako će primjerice, zavod za mirovinsko osiguranje biti dužan dati podatke da li je neka osoba osiguranik i po kojoj osnovi, a FINA podatke o računu za redovito poslovanje nekog poslovnog subjekta.

Suglasi li se Sabor s Vladinim prijedlozima, pojednostavit će se ovrha preko računa pravnih osoba i uvesti mogućnost prethodne blokade svih računa. Planiran je i novi institut - mogućnost ovrhe vrijednosnica ubilježenih kod Središnje depozitarne agencije.

Uvela bi se i mogućnost da se na temelju rješenja javnih bilježnika o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave ovrha neposredno obavlja kod banaka i poslodavaca, odnosno da se temeljem javnobilježničkog rješenja o ovrsi može tražiti sudska provedba ovrhe.

Izmjene bi u praksi trebale zajamčiti daleko veću disciplinu dužnika, kaže ministar financija Ivan Šuker koji se nada i da će 27 milijardi kuna neplaćenih prihoda proračuna biti bitno smanjeno primjenom novih pravila Ovršnog zakona.

Vlada je Saboru na donošenje uputila prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima, u čiju je konačnu verziju ugradila odredbu po kojoj bi Vlada privremeno ili trajno mogla zabraniti ili ograničiti uvoz i uporabu GMO-a ili proizvoda koji ga sadrže.



Pisane vijesti