Vlada predložila Milu Jelavić za pravobraniteljicu za djecu

Vlada je danas Hrvatskom saboru predložila da za dječju pravobraniteljicu imenuje Milu Jelavić, načelnicu Odjela za zaštitu djece, obitelji i skrbništva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

ZAGREB, 22. ožujka 2006. (Hina) - Vlada je danas Hrvatskom saboru predložila da za dječju pravobraniteljicu imenuje Milu Jelavić, načelnicu Odjela za zaštitu djece, obitelji i skrbništva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Mila Jelavić rođena je 1958. u Imotskom, a završila je Pravni fakultet u Splitu.

Poslovima zaštite djece, braka i obitelji bavi se od 1982. najprije u Centru za socijalni rad Jastrebarsko, a potom u zagrebčakom Centru za socijalnu skrb.

Od 1993. radi u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, a od 2001. načelnica je Odjela za zaštitu djece, obitelji i skrbništvo u tom, odnosno poslije u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Sudjelovala je u radu niza radnih skupina koje su se bavile pitanjima prava djeteta, voditeljica je niza seminara na temu obiteljsko-pravne zaštite, a članica je i radne skupine za pripremu pregovora s EU za poglavlje pravosuđe i temeljna prava.

U studenome prošle godine Hrvatski sabor razriješio je dužnosti pravobraniteljice za djecu Ljubicu Matijević-Vrsaljko koja je podnijela ostavku obrazloživši je zdravstvenim razlozima i nefunkcioniranjem sustava zaštite djece.

Vlada je u međuvremenu predložila dvoje kandidata za to mjesto, no, oni su u postupku kandidature odustali.



Pisane vijesti