Vlada predložila zakon o Fondu za NE Krško

ZAGREB, 7. rujna 2007. (Hina) - Vlada je danas predložila i zakon temeljem kojeg bi se osnovao Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Donošenje tog zakona u što kraćem roku dogovoreno je između Hrvatske i Slovenije pa je Vlada zakonski prijedlog uputila u hitnu saborsku proceduru.

Riječ je o zajedničkoj obvezi dviju država koju su preuzele međudržavnim ugovorom o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz Krško.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić je rekao da su se ugovorne strane - Hrvatska i Slovenija - obvezale financirati program razgradnje u jednakim dijelovima.

Preporuka tog programa je da osnova za prikupljanje sredstava u fondove razgradnje u Hrvatskoj i Sloveniji bude ukupni diskontirani trošak razgradnje i odlaganja u iznosu 350 milijuna eura (nominalni iznos 1,6 milijardi eura). To odgovara uplatama 19 jednakih anuiteta po 18,5 milijuna eura (uplate od 2004. do 2022.), a polovinu tog iznosa, odnosno 14,25 milijuna eura, godišnje bi trebalo uplaćivati u fond na hrvatskoj strani.

Ministar Vukelić je rekao da je sa slovenske strane bilo primjedbi da Hrvatska to ne ispunjava, no u travnju prošle godine Vlada je posebnom uredbom odlučila da se potrebni iznos, do osnivanja fonda, uplaćuje na posebni račun proračuna, pa je tako dosad prikupljeno 28 milijuna eura. Ta sredstva koje je do sada uplatio HEP bi se osnivanjem fonda prenijela na fond. Uredbom je također određeno da će se uplata sredstava za 2004. i 2005. godinu od 218 milijuna kuna ispuniti u sljedećih pet godina, uplaćujući u svakoj godini po četiri tromjesečne rate.

Fondom će upravljati Upravni odbor od sedam članova, a predsjednika fonda imenuje Vlada RH. Propisuje se mogućnost da Upravni odbor upravljanje sredstvima fonda povjeri Društvu za upravljanje investicijskim fondovima.

Zakonom je kao obveznik redovne uplate sredstava na račun fonda određena Hrvatska elektroprivreda d.d. koja će sredstva uplaćivati tromjesečno do konačnog prestanka rada Nuklearne elektrane Krško.



Pisane vijesti