Vlada prenijela sedam posto HT-ovih dionica braniteljima

Sedam posto dionica HT-a (sada T-com), Vlada je danas prenijela u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji.Dionice su, sukladno zakonu, Fondu prenijete bez naknade. U roku šest mjeseci svaki bi branitelj, član Fonda na kućnu adresu trebao dobiti obavijest o veličini udjela koji ima, najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

ZAGREB, 17. veljače (Hina) - Sedam posto dionica HT-a (sada T-com), Vlada je danas prenijela u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji. Dionice su, sukladno zakonu, Fondu prenijete bez naknade. U roku šest mjeseci svaki bi branitelj, član Fonda na kućnu adresu trebao dobiti obavijest o veličini udjela koji ima, najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Premijer Ivo Sanader ocijenio je kako je to još jedan korak Vladine politike da se vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima.

HT-ove dionice nisu do sada bile prenijete braniteljima, jer za to nije bilo uvjeta, a i posljednji su uvjeti stvoreni izborom društva za upravljanje Fondom, istaknuto je na Vladi.

Vlada je na neodređeno vrijeme produžila rok u kojem će država svoj dio poreza na dohodak i na dobit ustupati lokalnim jedinicama na područjima posebne skrbi i brdsko-planinskim područijama.

Vlada je, naime, u hitnu proceduru uputila izmjene zakona o područjima posebne državne skrbi i o brdsko-planinskim područjima i izbrisala rok od pet godina za tu povlasticu. Ti su zakoni na snazi od 2000., pa su rokovi istjecali u srpnju ove godine.

Premijer je pritom demantirao "neke samozvane proroke" koji u javnosti, posebno u općinama i gradovima na područjima posebne skrbi i na brdsko-planinskim područjima, "valjda radi predizborne kampanje", hodaju i tvrde da Vlada neće produžiti rokove. To su neutemeljene izjave kojima se unosi nemir u ljude, jer se ti rokovi produljuju, kazao je Sanader.

Na područjima posebne državne skrbi je 180 lokalnih jedinica, 45 u brdsko-planinskim s ukupno oko 900.000 stanovnika. Provedbom tih i drugih zakona, država se prošle godine odrekla, odnosno u ta područja transferirala 1,1 milijardu kuna, kazao je ministar financija Ivan Šuker. S obzirom na očekivani gospodarski rast ove će godine to biti više od 600 milijuna kuna, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.



Pisane vijesti