​Vlada preuzela sva ulaganja u bjelovarsku Opću bolnicu

  • Slika /Vijesti/2022/11 studeni/5 studeni/DSC_6243 (1) (1).jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je u Bjelovaru s ministrom zdravstva i predsjednikom Sabora obišao novu zgradu bjelovarske Opće bolnice poručivši da je Vlada, kako bi rasteretila županijski zdravstveni proračun, preuzela financiranje kreditnih obaveza njezine izgradnje te najavio i financiranja dovršetka uređenja bolnice. Odgovarajući na novinarska pitanja oko Fortenove Plenković je naglasio da je najvažnije da kompanija funkcionira, a da je utvrđivanje istine na nadležnim tijelima.

Nakon obilaska nove bolničke zgrade, zahvalivši svima na gostoprimstvu, Plenković je izrazio zadovoljstvo činjenicom što se dio odjela stare paviljonske bolnice preselio u novu zgradi ostvarivši tako bitno kvalitetnije uvjete pacijentima i zdravstvenom osoblju.
 
Podsjetio je da je Vlada, nakon što je Bjelovarsko-bilogorska županija za izgradnju bolnice uzela dva kredita od više od 200 milijuna kuna koja opterećuju županijski zdravstveni proračun, donijela odluku da preuzme financiranje tih obaveza izrazivši uvjerenje da će to više od sto tisuća građana koji prema bolnici gravitiraju cijeniti ", rekao je Plenković.
 
Sredstva za dovršetak uređenja bolnice bit će uvrštena u proračun za 2023.
 
Ujedno je najavio da će Vlada financijski pratiti i podržati dovršetak uređenja bolnice, koja će sredstva biti uvrštena u proračun za 2023. godinu.
 
"Ta zgrada treba biti uređena, dostupna pacijentima u ovoj Županiji i to je ključni današnji dogovor tako da ćemo mi na Vladi već prije usvajanja Prijedloga proračuna donijeti odgovarajuće odluke i uvrstiti ta sredstva u proračun za 2023. i na taj način riješiti ovo pitanje", poručio je Plenković.
 
Dodao je da su razmotrene i druge teme vezane za županiju i ovaj kraj, izrazivši i zadovoljstvo susretom s bjelovarsko-križevačkim biskupom msgr. Vjekoslavom Huzjakom.
 
"Napredak u obnovi sakralnih objekata zaista je vidljiv i ta suradnja, osobito s ministricom Obuljen Koržinek je egzemplarna".
 
Župan Marušić: Ovime je spašen zdravstveni sustav županije
 
Župan Marko Marušić Vladi je zahvalio na razumijevanju.
 
"Ne samo za ovu godinu spašen je zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije. Veseli me i ovo daljnje obećanje da ćemo imati potporu Vlade za otplatu kredita. No, na tome ne stajemo, cilj je da i opremimo ovu bolnicu, a sve u svrhu kvalitetnije zdravstvene zaštite naših sugrađana".
 
Plenković i Jandroković odbacili tezu o dvije kolone u Vukovaru
 
"Čija je to teza, ima li taj ime i prezime", uzvratio je premijer Plenković na novinarski upit o dvije kolone u Vukovaru, no odgovor nije dobio.
 
"Nerelevantna tema kompletno, izmisli se u medijskom prostoru teza i onda vi idete okolo i propitujete nas o nepostojećoj tezi", rekao je.
 
Podsjetio je da je prošli tjedan objavljeno priopćenje da je potpredsjednik Vlade Tomo Medved, koji u ime Vlade vodi cijeli proces, održao sastanak na kojem su bili svi koji su trebali, te naglasio kako od Medveda nije dobio informaciju da u programu obilježavanja postoji barem fusnota o dvije kolone.
 
"Ja to jednostavno nisam čuo", naglasio je Plenković.
 
"Ne znam tko priča o dvije kolone, ali taj koji priča, ne misli ništa dobro", izjavio je novinarima u Bjelovaru predsjednik Sabora Gordan Jandroković.
 
Treba, naglasio je, biti jedna kolona, jer 18. studenoga je dan koji sve obvezuje, dan na koji smo svi obvezni u drugi plan staviti i eventualne netrpeljivosti.
 
To je dan kada se sjećamo žrtve Vukovara, simbola hrvatske slobode i otpora i očekujem da ćemo tamo svi biti zajedno, poručio je.
 
"Ne vjerujem da će biti bilo kakve stvari koja bi narušila dostojanstvo toga dana", rekao je predsjednik Sabora i podsjetio da je sve zastupnike i zastupnice pozvao da toga dana dođu ili u Vukovar, ili u Škabrnju.
 
Plenković o Fortenovi: Najvažnije je da kompanija funkcionira normalno
 
Plenković je u Bjelovaru rekao i da se provjerava što se dogodilo u vezi s prodajom 43,4 posto udjela u Fortenova grupi, koji je od ruskog Sberbanka otkupio privatni ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te je istaknuo kako je neobično da netko u jedan dan dođe i istrese toliki novac.
 
Ruska Sberbanka očekivala je da će prodati suvlasnički udio u Fortenova grupi mirovinskim fondovima za pola milijarde eura, no nakon što je ta operacija propala, otišla je nekim drugim putem, a što se dogodilo, to provjeravamo, rekao je.
 
Jako mi je neobično da netko u jedan dan dođe i istrese toliku količinu novaca, "last minute", istaknuo je Plenković te je poručio kako je ključ cijele priče da kompanija funkcionira normalno.
 
"Sberbanka je više nego očito tražila način proda svoj suvlasnički udio u Fortenova grupi za što veći iznos, s obzirom na to da se radi o banci čije specijalnost nisu ni poljoprivreda ni prehrambena industrija", rekao je premijer na pitanje o događajima u nasljednici Agrokora.
 
''Mirovinski fondovi su samoinicijativno krenuli u operaciju preuzimanja tog udjela. Vlada je dala sva odobrenja pazeći na sve kontrole i sukladno zakonima. U tom je trenutku Sberbanka očekivala da će prodati fondovima svoj udio za 500 milijuna eura'', izjavio je Plenković.
 
Međutim, operaciju je stopirao mirovinski fond vezan uz njemačku kompaniju Allianz zbog još uvijek nepoznatih razloga, podsjetio je premijer.
 
''Nakon toga Sberbanka je išla nekim drugim putem, našla je ulagača iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je u vrlo kratkom roku isplatio veliku količinu novca. Mi ćemo provjeriti što se dogodilo, je li sve u skladu s paketima sankcija koje je donijela EU'', kazao je Plenković koji je podsjetio da je rat u Ukrajini doveo do osam paketa sankcija, a u jednom trenutku pod sankcijama se našao i Sberbank.
 
Predsjednik Vlade ističe kako je najvažnije da Fortenova funkcionira normalno. Napominje da država nije njezin vlasnik, a ono što se trenutačno događa jest promjena jednog od suvlasnika.
 
"Kompanija je tu, solidna je, radi, radit će se na daljnjim modelima da se vidi što se ovdje dogodilo i da kompanija i dalje funkcionira normalno. To je s aspekta hrvatske države, hrvatske ekonomije, poljoprivrednog, prehrambenog sektora i maloprodajnih lanaca jedino bitno. Ovo nije državna kompanija, mi nismo vlasnici toga", kazao je Plenković. "Mi smo iz njenog, tada sistemskog značaja za hrvatsku ekonomiju reagirali. Ovo je sad jedna sasvim druga situacija gdje se samo mijenja suvlasnički naslov jednog od suvlasnika i to treba vrlo hladno vidjeti i sve ispitati", rekao je Plenković.
 
"Napominjem, kompanija koja je bila na koljenima, nakon pet godina se vraća na tržišni status. Funkcionira normalno i to je ono što je bitno. To je s mog kuta, kao premijera, najvažnije. Što se tiče vlasništva, to će se rješavati", zaključio je Plenković.
 

Pisane vijesti