Vlada: Prihvaćen izgled i sadržaj spomen plakete Vukovar 1991.

Hrvatska Vlada danas je prihvatila prijedlog izgleda i sadržaja Spomen plakete Vukovar 1991. čiju je odluku o ustanovljenju donio Hrvatski sabor.

ZAGREB, 14. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je prihvatila prijedlog izgleda i sadržaja Spomen plakete Vukovar 1991. čiju je odluku o ustanovljenju donio Hrvatski sabor.

Spomen plakete Vukovar 1991. bit će dodjeljene na svečanosti postrojavanja 204. brigade 25. rujna kojoj će kako je jučer dogovoreno na Državnom odboru za obilježavanje obljetnica u 2006. sudjelovati i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Spomen plaketom će, po još uvijek neslužbenim brojkama biti odlikovano oko 7500 osoba koje su 1991. branile Vukovar od srpskog agresora i to pripadnici 204. brigade, pripadnici MUP-a i svih ostalih postrojba iz tog vremena.

Između više prijedloga izgleda i opisa plakete izabran je rad akademskog kipara Damira Mataušića.

Spomen plaketa Vukovar 1991. sastoji se od dva dijela - kartonske mape s otisnutim i umetnutim tekstom te aplikata šuplje kovane medalje iz bakrenog lima. Riječ je o umetnutoj reljefnoj medalji Vučedolske golubice.

Na unutarnjoj strani mape na vrhu je otisnut hrvatski grb te ispod njega ispisano: Na temelju odluke Hrvatskog sabora o ustanovljenju i dodjeli Spomen plakete Vukovar 1991. u prigodi svečanog postrojavanja 204. brigade dodjeljuje se Spomen plaketa Vukovar 1991.", a ispod toga čin, ime i prezime branitelja, te tekst: "Branitelju Vukovara 1991. godine u znak zahvalnosti za iskazano domoljublje iznimno junaštvo, stradanja i žrtvu, čime je, zajedno s drugim braniteljima dao presudan doprinos u ključnim i presudnim trenutcima u borbi za obranu i opstojnost hrvatske države i hrvatskog naroda".



Pisane vijesti