Vlada prihvatila Prijedlog strategije razvoja sustava javne nabave

ZAGREB, 20. lipnja 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog Strategije razvoja sustava javne nabave u Republici Hrvatskoj u kojem se uz ostalo predviđaju izmjene i dopune Zakona o javnoj nabavi, kako bi se u to područje u skladu sa EU smjernicama uključili javno privatno partnerstvo i koncesije.

U sklopu strategije, kako je rekao potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, predviđa se i osnivanje koordinacijskog tijela za praćenje njezine provedbe koje će se sastojati od predstavnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva financija, Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i drugih tijela javne uprave.

Isto tako, planira se i osnivanje Foruma sustava javne nabave u koji će, kaže Polančec, biti pozvani predstavnici sindikata, poslodavaca i nevladinih udruženja. Forum bi trebao biti osnovan do kraja godine, a njegova glavna uloga bit će rasprava o institucionalnim, zakonodavnim i drugim novinama u sustavu javne nabave.

Vlada je prihvatila i Izmjene i dopune operativnog programa razvitka svinjogojske i govedarske proizvodnje.

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić ocijenio je da dosadašnji programi nisu dali očekivane rezultate. U svinjogojstvu su polučeni slabiji rezultati, kako je rekao, zbog poremećaja na tržištu, svinjske kuge i suše, pa je samo manji broj investitora odlučio ući u izgradnju farmi. Bilo ih je predviđeno 342, a izgrađeno je 19.

Programom su bile predviđeni krediti HBOR-a u maksimalnom iznosu od 9,5 milijuna kuna, uz rok otplate od 10 godina, poček od dvije godine i kamatu od 4 posto godišnje.

Izmjenama operativnog programa, maksimalni iznos kredita penje se na 11 milijuna kuna, kamata ostaje 4 posto godišnje, a vrijeme otplate je do 15 godina, uz dvogodišnji poček.

U govedarskoj proizvodnji, maksimalni iznos kredita se sa 3,5 milijuna povećava na 11 milijuna kuna, rok otplate s deset na 15 godina, a kamata i poček se ne mijenjaju i ostaju 4 posto i dvije godine.

Po Prijedlogu uredbe o davanju prethodne suglasnosti za sklapanje ugovora o javno privatnom partnerstvu po modelu privatne financijske inicijative, koji je također prihvaćen, Ministarstvo financija ili drugo središnje državno tijelo davat će suglasnost za takve projekte jedinicama lokalne samouprave.

Ministar financija Ivan Šuker objasnio je da je to potrebno zbog zaštite plasmana javnih sredstava, jer su neki dosadašnji slučajevi JPP-a pokazali da jedinice lokalne samouprave olako ulaze u financijske aranžmane koji im mogu nanijeti dugoročnu štetu.

Vlada je prihvatila i Nacrt prijedloga nacionalne strategije kemijske sigurnosti te Prijedlog uredbe o postupcima službenog obavješćivanja u području norma, tehničkih propisa i postupaka ocjenjivanja sukladnosti te propisa o uslugama informacijskog društva. Prihvaćen je i Prijedlog uredbe o kakvoći mora za kupanje, kojim se uvode kategorije "izvrsno", "dobro", "zadovoljavajuće" i "nezadovoljavajuće". Na većini naših plaža, njih 882, na kojima se prati kakvoća, more je izvrsne kakvoće, kaže ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.



Pisane vijesti