Vlada: probna primjena jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti

ZAGREB, 23. rujna 2010.(Hina) - Vlada je danas prihvatila probnu primjenu Prijedloga jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti, a ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović naglasio je da je riječ o dokumentu koji će odrediti cilj i brzinu reforme socijalne skrbi.

"Konačni cilj je lakše ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, koje koči brojna i troma administracija, ali i obračun s mogućim zloporabama socijalnih davanja te brojne uštede", rekao je Milinović.

Objasnio je da osoba koja želi ostvariti prava na temelju tjelesnog oštećenja sada mora proći i do četiri različita vještačenja - u sustavu socijalne skrbi, zdravstva, Ministarstvu branitelja te u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, jer u Hrvatskoj ne postoje jedinstveni kriteriji za utvrđivanje invaliditeta.

"U svim tim sustavima zaposleno je 150 stručnjaka koji provode poslove vještačenja, a uz to je angažiran i niz vanjskih suradnika, za koje je 2009. isplaćeno više od 28,5 milijuna kuna", upozorio je Milinović, naglasivši da bi jedinstveno tijelo vještačenja trebalo otkloniti sve te probleme.

U saborsku proceduru vlada je uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Zakladi "Hrvatska za djecu", na temelju kojih će u krug korisnika Zaklade ući i pravne osobe u djelatnosti odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva.

Iz Zaklade su se do sada financirali programi pomoći za obitelji s petoro i više djece, a ubuduće će te programe moći koristiti i obitelji s manje djece.

Saboru su upućene i izmjene Zakona o pučkim otvorenim učilištima, na temelju kojih će Grad Zagreb steći puna osnivačka prava nad Pučkim otvorenim učilištem u Zagrebu, koja je do sada dijelio s državom.

Vlada je Saboru predložila i ratifikaciju sporazuma između vlada Hrvatske i Srbije o suradnji na području obrane, koji će, po riječima ministra obrane Branka Vukelića, ojačati suradnju dviju država i stabilnost cijele regije.

Na današnjoj je sjednici osnovana i radna skupina za decentralizaciju, koja će, među ostalim, utvrditi poslove koji se sa središnjih vlasti prenose na jedinice lokalne samouprave. Na čelu joj je ministar uprave Davorin Mlakar, a u radnoj skupini su i tajnici iz niza državnih ministarstava i zavoda te predstavnici područne i lokalne samouprave i sindikata.

Vlada je utvrdila strategiju svojih programa od 2011. do 2013., a ministar financija Ivan Šuker naglasio je da je naglasak na pokazateljima i praćenju provedbe programa, jer je za kvalitetnu alokaciju novca iz državnog proračuna nužno dobro definirati pokazatelje i dobro postaviti sustav praćenja vladinih programa.

Kazao je da je u situaciji ograničenog proračuna bitno da proračunskim korisnicima bude jasno koji su to programi koji u kratkom roku mogu dati pozitivan učinak, te da puno malih programa treba objediniti u velike gospodarske projekte s većim efektom.

Strategija je obuhvatila i operativne programe koji se financiraju iz pretpristupnih programa te korištenje kohezijskih i strukturnih programa EU.



Pisane vijesti