Vlada raspisala lokalne izbore za nedjelju, 15. svibnja

Vlada je danas i službeno raspisala lokalne izbore za nedjelju, 15. svibnja.

ZAGREB, 7. travnja 2005.(Hina) - Vlada je danas i službeno raspisala lokalne izbore za nedjelju, 15. svibnja.

Odluka o raspisivanju izbora objavit će se u Narodnim novinama u subotu, a izborni će rokovi početi teći u nedjelju, 10. travnja, rekao je premijer Ivo Sanader i pozvao građane da izađu na izbore.

Izborna promidžba službeno će početi 24. travnja.

Vlada je odlučila i o visini naknade troškova izbore promidžbe.

Političke stranke, odnosno nositelji nezavisnih listi će za svakog izabranog člana u općinsko vijeće dobiti po tri tisuće kuna, za člana gradskog vijeća po četiri tisuće, a za svakog člana u županijskog, odnosno skupštini Grada Zagreba po pet tisuća kuna.

Ta se sredstva neće isplaćivati iz državnog, već iz proračuna lokalnih jedinica, naglasio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Građanima je poručio da na web stranici Ureda (www.uprava.hr), a i putem SMS poruka mogu provjeriti jesu li upisani u popise birača.

Pripadnike nacionalnih manjina pozvao je da provjere je li u popisima pravilno navedena njihova pripadnost, koju, podsjetio je, u svakom trenutku mogu ispraviti i promijeniti.

Posebno se to odnosi na muslimane i Bošnjake. U evidencijama smo imali pripadnike koji su se izjašnjavali kao muslimani, a ako to žele promijeniti i izjasniti se kao Bošnjaci, ili drugačije, sada to mogu i učiniti, kazao je Palarić, napominjući da ta mogućnost postoji uvijek.



Pisane vijesti