Vlada raspisala lokalne izbore

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_raspisala_lokalne_izbore.jpg

U uvodnom dijelu današnje sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović upozorio je kako svi ministri moraju biti na aktualnom prijepodnevu. „Dosad smo na aktualnom prijepodnevu neke stvari radili pogrešno. Ubuduće, svi ministri moraju biti na aktualnom prijepodnevu i zamjenici ih tamo ne mogu mijenjati jer Poslovnik govori samo o članovima Vlade“, rekao je. Pojasnio je da je političko predstavljanje Vlade posao ministara i izgovora, osim u ekstremnim situacijama, nema, naglasivši da je to stvar i poštovanja prema Saboru. „Nakon što odradite svoj posao i znate da ga više nemate, možete otići jer imate drugog posla, kao na primjer ja jučer nakon 26 pitanja. Za mene pitanja više nije bilo i ja sam s kolegama otišao na Uži kabinet“ kazao je premijer Milanović i nastavio: „Ali unaprijed moram reći, za hrvatsku javnost, da niti ubuduće na pitanja: „što ste napravili gospodine predsjedniče Vlade“, u dvije minute ne mogu i neću odgovarati jer takva pitanja smatram nekorektnima prema biračima. To je dio političke utakmice, to nisu pitanja“, rekao je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na izbornu kampanju za Europski parlament. „Idemo po skupovima, okupljamo ljude i plaćamo prostor iz svojih sredstava u gradovima gdje jesmo i nismo na vlasti, a konkurencija, takozvana opozicija, obilazi javne ustanove - dječje domove, domove umirovljenika, razvojne agencije, županijske bolnice, tamo gdje je na vlasti. I onda filmiće s takvih događaja stavlja na Facebook, to je čista izborna zlouporaba javnih ustanova osnovanih za sve građane“, kazao je premijer Milanović. Naglasio je da je to potpuno protivno Etičkom kodeksu. „Ako postoji linija podjele u ovoj zemlji, ona nije '41, '45, ni crveni i crni, možda je nekad bila. Ona je između zakona i bezakonja, između reda i zuluma. I tu se jako razlikujemo. To je naprosto svjetonazorska razlika među nama, mi smo za red i zakon, a opozicija nije“, istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši da se to vidi na ovim groznim primjerima. Uvodno izlaganje zaključio je riječima: „To je pitanje pravnog poretka to nije stranačko pitanje. To je pitanje elementarne vjere u vladavinu prava i red u društvu".

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina predstavio je Prijedlog zakona o informiranju potrošača o hrani, koji se usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije. „Cilj zakona je osigurati visoku razinu zaštite zdravlja i interesa potrošača na način da ih informiramo o hrani koja im se nudi na tržištu, dajući im potpunu informaciju odnosno podatke o istoj te nesmetano funkcioniranje jedinstvenog tržišta Europske unije, čijim dijelom od 1. srpnja postaje i Republika Hrvatska", kazao je ministar.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama. Ministar poljoprivrede Jakovina naglasio je da se radi o iznimno važnom zakonu za vodno gospodarstvo. Prijedlogom zakona vrši se u potpunosti usklađivanje s relevantnim zakonodavstvom Europske unije. Dodatno se uređuju načela upravljanja vodama te koordiniranje administrativnih ustroja u vodnim područjima sukladno Okvirnoj direktivi o vodama. Uređuju se planske osnove za gradnju i održavanje komunalnih vodnih građevina te se propisuje sadržaj Plana upravljanja vodnim područjima. Usklađuju se odredbe o zaštiti voda s Okvirnom direktivom o vodama, te se bolje uređuje područje zaštite od štetnog djelovanja voda. Uređuje se i područje vađenja šljunka i pijeska u području značajnom za vodni režim. Prijedlogom zakona vrši se i usklađivanje sa Zakonom o koncesijama i sa Zakonom o općem upravnom postupku.

Donesen je Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2015. godine. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica pojasnio je da je Akcijski plan izrađen u suradnji s dvadeset i devet ministarstva i institucija, a uključeni su i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, međunarodnih organizacija, predstavnici Roma i romskih udruga te nezavisni stručnjaci. Akcijski plan obuhvaća područja obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, prostornog uređenja i stanovanja, zaštite okoliša te suzbijanje diskriminacije, kao i pomoć u ostvarivanju prava romske nacionalne manjine. „U proračunu je za provedbu plana osigurano 46 milijuna kuna u tri godine“, rekao je potpredsjednik Mimica.

Vlada je donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te Odluku o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, koji će se održati u nedjelju, 19. svibnja 2013. godine. Također, donesena je i Odluka o raspisivanju izbora za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Donesena je i Odluka o prihvaćanju ponude ponuditelja MAMBO d.o.o. Osijek za kupnju 1.282.882 poslovnih udjela društva IPK TVORNICA ULJA ČEPIN d.o.o., Čepin. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da će od 207 zaposlenika, 70-ak ljudi u programu zbrinjavanja napustiti tvornicu. Naglasio je da se ovom prodajom osigurava nastavak proizvodnje. Program zbrinjavanja radnika usuglašen je sa sindikatom i poslodavcem te Ministarstvom gospodarstva, a u AUDIO-u su osigurana sredstva za realizaciju programa zbrinjavanja.



Pisane vijesti