Vlada: razgovori o privatizaciji "Kraljevice" s Jadranskim ulaganjima

ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Razgovori o privatizaciji Brodogradilišta Kraljevica nastavit će se s tvrtkom Jadranska ulaganja, zaključila je danas hrvatska Vlada.

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) je 3. studenog objavio natječaj za treći krug privatizacije Brodogradilišta Kraljevica, a do roka, 18. studenog, stigle su tri ponude i jedno pismo namjere - ponude su poslale zagrebačke tvrtke Adria-Mar Brodogradnja, tvrtka Jadranska ulaganja, koja je u vlasništvu obitelji Danka Končara, te tvrtka Shipyard Bomex 4M iz Srbije, a pismo namjere dostavila je nizozemska Damen Shipyard Group.

Vlada je odmah po završetku natječaja osnovala Povjerenstvo za praćenje provedbe postupka prodaje dionica Brodogradilišta Kraljevica, a koje je predložilo da se razgovori nastave s tvrtkom Jadranska ulaganja.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač najavio je da će se program restrukturiranja Brodogradilišta Kraljevica uputiti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji.

"Vjerujem da će ovaj program uskoro biti uzet u razmatranje kako bi stigli rokove određene za cijeli proces", kazao je Popijač na današnjoj sjednici Vlade.

U trećem krugu privatizacije Brodogradilišta Kraljevica prodavao se objedinjeni državni portfelj od 893.150 dionica, ukupne nominalne vrijednosti 178,3 milijuna kuna, što čini 99,54 posto temeljnog kapitala te tvrtke. Početna cijena za taj državni portfelj je jedna kuna, a natječajem se od potencijalnih ponuditelja tražilo zadovoljavanje nekoliko obveznih uvjeta, među kojima program restrukturiranja, koji treba obuhvatiti i doprinos ponuditelja od najmanje 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja.



Pisane vijesti