Vlada razmotrila Strategiju reforme socijalnih naknada 2007.-2008.

Smanjenje administracije u sustavu socijalne skrbi, objedinjavanje nekih socijalnih naknada, otvaranje novih prava kao što je roditelj njegovatelj, te ustroj jedinstvenog registra korisnika, neki su od ciljeva Strategije reforme socijalnih naknada 2007.-2008. koju je danas razmotrila hrvatska Vlada.

ZAGREB, 12. travnja 2007. (Hina) - Smanjenje administracije u sustavu socijalne skrbi, objedinjavanje nekih socijalnih naknada, otvaranje novih prava kao što je roditelj njegovatelj, te ustroj jedinstvenog registra korisnika, neki su od ciljeva Strategije reforme socijalnih naknada 2007.-2008. koju je danas razmotrila hrvatska Vlada.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić posebno ističe potrebu smanjenja administriranja s obzirom i na podatke da djelatnici centara za socijalnu skrb 70 posto vremena troše na administriranje, 27 posto za rad s korisnicima u centrima, a svega tri posto za rad na terenu.

Strategija predviđa objedinjavanje nekih prava, pa bi tako stalna pomoć objedinila pravo na pomoć na uzdržavanje, pravo na podmirenje troškova smještaja u učeničkom domu i financijsku potporu studentima - bivšim korisnicima skrbi izvan vlastite obitelji.

Strategija predviđa i promjenu utvrđivanja osnovice za socijalna davanja koja bi se ubuduće računala na temelju relativne linije siromaštva (60 posto medijana nacionalnog dohotka).

Prema izračunima iz Strategije, za povećanje osnovice s postojećih 400 kuna za primjerice 25 posto (na 500 kuna) godišnje će biti potrebno osigurati dodatnih 416,7 milijuna kuna.

Strategija predviđa i izuzimanje doplatka za djecu iz ukupnog prihoda obitelji pri izračunu pomoći za uzdržavanje, a za provođenje te mjere godišnje će trebati osigurati dodatnih devet milijuna kuna, a počne li primjena 1. srpnja u ovoj godini dodatnih 4,5 milijuna kuna.

Primjenom tih mjera rashodi za socijalne naknade u ovoj će se godini povećati za 212,8 milijuna kuna, a u idućoj godini za 430,1 milijun, procjenjuje se u Strategiji.

Vlada je Saboru uputila i prvo izvješće o stanju okoliša za razdoblje od 1997. do 2005., a u opširnom se izvješću primjerice navodi da se nastavlja koncentracija stanovništva oko urbanih centara, da je oko 4.700 hektara zemljišta trajno prenamijenjeno, da znatno rastu površine pod ekološkom poljoprivredom (u razdoblju 2000.-2005. oko 600 puta), ali da su te površine još zanemarivo male, samo 0,2 posto ukupnih poljoprivrednih površina.

Iz Izvješća i podatci o povećanju nepovoljne strukture prometa, odnosno smanjenje javnog prijevoza putnika i znatnom povećanju cestovnog prometa roba (u razdoblju 1997.-2004. za 11 puta), porastu broja osobnih vozila za 39 posto, kao i podatak da su količine komunalnog otpada porasle za oko 20 posto u razdoblju 1997.-2004.

Saboru je upućen i konačni prijedlog zakona o volonterstvu koji u odnosu na prvo čitanje predviđa bolju zaštitu volontera maloljetnika, te ustanovljenje državne nagrade za volontiranje.

Vlada se suglasila i s pokretanjem postupka za sklapanje ugovora o zajmu za Projekt unutarnje vode sa Svjetskom bankom koja bi Projekt, vrijedan ukupno 105,3 milijuna eura, financirala zajmom od sto milijuna eura.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice Saboru predložila da za dva nova člana Vijeća za elektroničke medije imenuje Zdravka Kedžu i Olgu Ramljak.

Oni su predloženi nakon provedenog javnog natječaja, a u Vijeće bi ušli sa 30. travnja ove godine kada, naime, istječe mandat dvojici dosadašnjih članova, Ireni Vukasanović i Nebojši Gladoviću.



Pisane vijesti