Vlada RH o zajedničkoj izjavi Komisije Iustitiae et Pax

Povodom objave zajedničke izjave Komisije Iustitiae et Pax (Pravda i Mir) Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Ured za odnose s javnošću Vlade RH priopćuje sljedeće:

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor predložit će razgovor s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije na kojem će se pojasniti prijedlozi rješenja, te razlozi i ciljevi donošenja novog Zakona o prebivalištu.

Vlada RH ističe kako su predložena rješenja u istinskom političkom interesu i na korist Hrvata u BiH, te neće dovesti do toga da bilo koji hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH treba napuštati svoje mjesto prebivališta. Predloženim rješenjima u cijelosti su zaštićeni životni i socijalni interesi Hrvata koji se još uvijek vode kao prognanici, izbjeglice ili raseljene osobe.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u svojim je javnim istupima mnogo puta isticala da Vlada RH dosljedno primjenjuje ustavne odredbe o skrbi za pripadnike hrvatskog naroda izvan domovine. U tom svjetlu Vlada RH će i nadalje snažno podupirati ostanak Hrvata kao jednog od tri ravnopravna i konstitutivna naroda u jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, te pružati punu podršku euroatlantskim integracijskim procesima u susjednoj državi.



Pisane vijesti