Vlada RH priznala Republiku Crnu Goru

Vlada Republike Hrvatske priznala je u ponedjeljak Republiku Crnu Goru kao suverenu i neovisnu državu i predložila je uspostavu diplomatskih odnosa između Zagreba i Podgorice.

ZAGREB, 12. lipnja 2006. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske priznala je u ponedjeljak Republiku Crnu Goru kao suverenu i neovisnu državu i predložila je uspostavu diplomatskih odnosa između Zagreba i Podgorice.

Uz odluku o priznanju, Vlada je na sjednici u ponedjeljak usvojila i izjavu o odnosima Hrvatske i Crne Gore u kojoj izražava svoju spremnost razvijati s Crnom Gorom dobrosusjedske odnose i suradnju "na načelima ravnopravnosti i uzajamnosti, na crti pridruživanja euroatlantskim integracijama, te time doprinositi trajnom učvršćivanju suradnje između dviju država u interesu mira, stabilnosti i razvitka".

Vlada je izrazila uvjerenje da će Podgorica "utvrditi povijesne okolnosti, uzroke i ulogu Crne Gore u razdoblju rata protiv Hrvatske u nedavnoj prošlosti, te da će se na toj osnovi razvijati novi odnosi dobrosusjedstva i uzajamnog poštivanja i uvažavanja, okrenuti budućnosti i na dobrobit dviju država i njihovim građana".

Premijer Ivo Sanader je na sjednici rekao da Vlada traži od Crne Gore da vodi računa o hrvatskoj nacionalnoj manjini, kao i da očekuje rješavanje nekih pitanja, prije svega pitanja nestalih osoba.

Isto tako Vlada je usvojila i izjavu o odnosima s Republikom Srbijom, u kojoj navodi da je primila k znanju činjenicu da je Republika Srbija sljednica državne zajednice Srbije i Crne Gore, sukladno Ustavnoj povelji državne zajednice.

U izjavi se među ostalim navodi da Vlada RH očekuje da se proces razdruživanja bivše Državne zajednice SiCG i uređenja međusobnih odnosa provede u konstruktivnom duhu, vodeći računa i o sukcesiji bivše SFRJ.

Premijer Sanader je na sjednici izrazio svoje zadovoljstvo zbog očekivanog otvaranja pregovora u ponedjeljak navečer o Poglavlju znanost i istraživanje s Europskom unijom, koji će biti i provizorno zatvoreni, jer tako nalažu pravila, budući se zaključno zatvaranje događa nakon završetka svih ostalih pregovora.

"To će biti sigurno zajednički uspjeh svih nas", istaknuo je Sanader.



Pisane vijesti