Vlada saboru predlaže uvođenje administrativnih pristojba

Vlada je danas u hitnu saborsku proceduru dostavila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim se predlaže uvođenje administrativnih pristojba koje bi osiguranici plaćali za zdravstvenu zaštitu.

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Vlada je danas u hitnu saborsku proceduru dostavila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim se predlaže uvođenje administrativnih pristojba koje bi osiguranici plaćali za zdravstvenu zaštitu.

Osiguranik bi, po predloženim izmjenama, na mjesec platio najviše 30 kuna pristojba, a ostale bi mu usluge bile besplatne.

Od plaćanja pristojbe oslobođena bi bila samo djeca do 18 godina i invalidi sa stupnjem tjelesnog oštećenja većim od 80 posto, a građani s primanjima ispod socijalnog cenzusa, koji su do sada bili oslobođeni participacije, ubuduće bi morali plaćati pristojbu.

U Vladinu prijedlogu navodi se da je po Zakonu o plaćanju participacije bilo oslobođeno dva milijuna ili 47 posto osiguranika, što je ugrozilo poslovanje HZZO-a i sustav opskrbe lijekovima.

Plaćanja administrativne pristojbe po Vladinu bi prijedlogu bilo oslobođeno ukupno milijun ljudi.

Administrativna pristojba ne bi se plaćala za preventivne preglede.

Vlada očekuje da će uvođenjem administrativne pristojbe uprihodovati 376 milijuna kuna na godinu, a još 100 milijuna kuna uštedjelo bi se redefiniranjem naknade za troškove prijevoza, na koju će ubuduće imati pravo samo osiguranici koje liječnik primarne zdravstvene zaštite pošalje na liječenje najmanje 100 kilometara daleko od mjesta prebivališta.

HZZO više ne bi plaćao ni prijevoz osiguranika koji su umrli na liječenju u inozemstvu i tu bi se uštedjelo više od 33 milijuna kuna.

Predloženim izmjenama Vlada kani uštedjeti ukupno oko 509,7 milijuna kuna, stoji u prijedlogu.



Pisane vijesti