Vlada Saboru predložila izmjene zakona o braniteljima

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, na temelju kojih bi status dragovoljca dobili i branitelji poginuli do 15. siječnja 1992. koji su se obrani zemlje priključili do 16. prosinca 1991.

ZAGREB, 2. kolovoza 2007. (Hina) - Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, na temelju kojih bi status dragovoljca dobili i branitelji poginuli do 15. siječnja 1992. koji su se obrani zemlje priključili do 16. prosinca 1991.

Vlada predlaže i ukidanje 15-postotnog odbitka na mirovine obitelji nestalih hrvatskih branitelja pa će se one izjednačiti s mirovinama obitelji poginulih branitelja.

Dana je suglasnost na izmjene i dopune ovogodišnjeg Plana građenja i održavanja autocesta kojima je planirana vrijednost ulaganja u cestogradnju povećana za 2,2 milijarde kuna. Time je omogućena dogradnja drugih tunelskih cijevi tunela Mala Kapela i Sv. Rok, te izgradnja spojne ceste autoceste A1 kod čvora Zagvozd na Jadransku magistralu.

Vlada je prihvatila i sufinanciranje najma za splitsku rukometnu dvoranu u Lori. Godišnji najam dvorane je 4,9 milijuna eura, a država će plaćati polovicu tog najma u idućih 29 godina.

Prihvaćen je i sporazum o sufinanciranju Programa regionalnog sustava vodoopskrbe Dalmacije. Projekt vrijedan 1,3 milijarde kuna trebao bi osigurati opskrbu vodom poslovnih zona i naselja u Dalmatinskoj zagori.

Prihvaćen je i Program izgradnje sustava navodnjavanja Gat.

Donesen je zaključak o subvencioniranju troškova otkupa odojaka i utovljenih svinja, zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih klasičnom svinjskom kugom. Za otkup oko 13.000 odojaka i 42.800 tovljenika osigurat će se 18 milijuna kuna.

Gradu Benkovcu Vlada će pomoći s 800.000 kuna za izgradnju prometnog prilaza izgrađenim stanovima za stradalnike Domovinskog rata.

Vlada je utvrdila i prijedlog izmjena Zakona o predškolskom odgoju. Temeljem predloženih izmjena tom djelatnošću u Hrvatskoj bi se mogli baviti i stranci, pod jednakim uvjetima kao i hrvatski državljani.

Utvrđen je i prijedlog izmjena Zakona o doplatku za djecu, pa će pravo na taj doplatak, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, imati i stranci koji borave u Hrvatskoj.

Vlada je donijela i Plan i program zdravstvene zaštite na otocima, koji, među ostalim, predviđa povratak specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite na otoke.



Pisane vijesti