Vlada Saboru uputila devet 'europskih' zakona

ZAGREB,12. lipnja(Hina) - Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila devet tzv. europskih zakona, među kojima su i oni kojima se vremenski ograničavaju olakšice za poduzetnike u slobodnim zonama, brdsko-planinskim područjima te u Vukovaru.

Budući da porezne olakšice poduzetnicima u EU moraju biti opravdane, vremenski ograničene i degresivnog karaktera, Vlada predlaže izmjene Zakona o obnovi Vukovara, kojima će se postupno smanjivati i od 2017. poduzetnicima u tom gradu u potpunosti ukinuti oslobađanje od poreza na dobit.

Vukovarski poduzetnici, kao i sada, do 2010. uopće neće plaćati taj porez, od 2011. do 2013. plaćat će 25 posto, od 2014. do 2016. 75 posto propisane stope, a od 2017. puni propisani porez na dobit.

Poduzetnici u brdsko-planinskim područjima, koji su do sada bili oslobođeni plaćanja 75 posto poreza na dobit, tu će olakšicu zadržati do 2010., a od 2011. plaćat će puni iznos poreza.

Izmjenama Zakona o slobodnim zonama, Vlada predlaže da se potpore poduzetnicima u tim zonama vežu uz one po Zakonu o poticanju ulaganja.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec naglasio je da će poduzetnici koji su već uložili u slobodne zone i dalje biti oslobođeni plaćanja PDV-a, do ulaska u EU.

Poduzetnicima koji su do sada uložili u zone postupno će se povećavati udio u porezu na dobit koji moraju plaćati, a te će olakšice u potpunosti biti ukinute do 2017.

U saborsku je proceduru Vlada uputila i Zakon o naknadi žrtvama kaznenih djela, po kojemu bi se država obvezala takvim žrtvama nadoknaditi izgubljenu zaradu te troškove liječenja i bolničkog smještaja.

Prijedlogom izmjena Zakona o parničnom postupku predviđeni su novi alati koji bi drugostupanjskim sudovima trebali omogućiti da samo provedu neposredno izvedene dokaze, ako utvrde da u prvom stupnju nisu valjano provedeni.

U drugo je čitanje upućen zakon kojim bi se broj općinskih sudova sa 115 smanjio na 67.

Izmjenama Zakona o izvozu robe s dvojnom namjenom utvrđeni su uvjeti uvjeti za prometovanje robe koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader naglasio je da je Vladi za ispunjenje plana usklađivanja hrvatskih zakona s europskom pravnom stečevinom preostalo izraditi još desetak zakona.

Vlada predlaže i izmjene Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, koje bi, po riječima resornog ministra Božidara Pankretića, hrvatskoj poljoprivredi trebao pomoći da se što bezbolnije pripremi za ulazak u EU.

Donesen je i akcijski plan o Nacionalnom informacijskom sustavu za droge, Karlovačkoj županiji darovano je zemljište za izgradnju zgrade Trgovačko-ugostiteljske škole u Karlovcu, a Malom Lošinju bivši Dom JNA za potrebe Gradske knjižnice.

Vlada je prihvatila i ugovor o osnivanju centra za rehabilitaciju Silver za slijepe i osobe s tjelesnim oštećenjem.



Pisane vijesti