Vlada Saboru uputila paket poreznih zakona

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_saboru_uputila_paket_poreznih_zakona.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Zoran Milanović zahvalio je i čestitao svim građanima koji su se proteklih dana, radeći svoj posao, borili sa snijegom i poteškoćama koje je izazvao te izrazio očekivanje da će sustav u danima koji slijede funkcionirati još bolje. Ova Vlada usmjerit će se na rješavanje problema i postavljanje sustava bez obzira tko je na vlasti, rekao je premijer Milanović.

Vlada je Saboru predložila izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, s nacrtima konačnih prijedloga zakona. Usvajamo cijeli paket zakona koji su vezani uz proračun koji ćemo donijeti u ponedjeljak, rekao je predsjednik Vlade te dodao da Ministarstvo financija preko vikenda mora uskladiti financije i vidjeti može li se još gdje uštedjeti. Ministar financija Slavko Linić je kazao kako paketom poreznih zakona Vlada predlaže Saboru način borbe protiv krize u Republici Hrvatskoj te kako je cilj rasteretiti gospodarstvo i očuvati standard građana pogođenih krizom.

Također, Vlada je Saboru uputila izmjene i dopune Zakona o Financijskom inspektoratu, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, s nacrtima konačnih prijedloga ovih zakona. Raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga zakona o Poreznoj upravi, zatim Nacrtu prijedloga zakona o dopuni Stečajnog zakona. Premijer Milanović je rekao da izmjenama stečajnog zakona žele zaštiti najslabije, a radnicima osigurati da im se isplate plaće.

Saboru je upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, također s nacrtima konačnih prijedloga zakona.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave. Donesena je Odluka o obavljanju poslova zastupanja Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Donesene su uredbe o zastupniku RH pred Europskim sudom za ljudska prava i Uredu za zakonodavstvo. Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Akcijskog plana za ostatak priprema za usklađivanje zakonodavstva i međunarodnih ugovora s pravnom stečevinom Europske unije za Poglavlje 30. „Vanjski odnosi“ za razdoblje od 1. lipnja do 1. prosinca 2011. godine. Zatim, donesena je Odluka o utvrđivanju opravdanog gospodarskog interesa RH za privremeno stjecanje statusa povlaštenog kupca električne energije inozemnog poduzetnika. Dana je suglasnost na cjenik Narodnih novina d.d. za objave javne nabave te Ministarstvu obrane za nabavu vozila putem operativnog leasinga. Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika OSRH u mirovnoj operaciji u Afganistanu. Dana je suglasnost za suorganizaciju Brown foruma 2012: Gospodarske mogućnosti na lokalnoj razini. Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Odluke o sufinanciranju troškova otkupa grožđa berbe 2010. godine. Također, prihvaćeni su zaključci u vezi sa Zajedničkom izjavom o okončanju raseljenija i osiguranju trajnih rješenja za ranjive izbjeglice i interno raseljene osobe, Memorandumom o suglasnosti o kulturnoj suradnji između Vlade RH i Vlade Hong Konga Posebnog Upravnog Područja Narodne Republike Kine te Memorandumom o suradnji između Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva, Bosna i Hercegovina u području zdravstva.



Pisane vijesti