Vlada Saboru uputila šest "europskih" zakona

ZAGREB,2. svibnja 2008.(Hina) - Vlada je Saboru danas uputila šest prijedloga kojima se hrvatski zakoni usklađuju s europskom pravnom stečevinom, među kojima je i prijedlog potvrđivanja Europske konvencije o naknadi štete žrtvama kaznenih djela nasilja.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin objasnila je da će država, na temelju te konvencije, nadoknađivati štetu žrtvama nasilja, koje su pretrpjele narušavanje zdravlja i uzdržavanim članovima njihovih obitelji, u slučajevima kad je počinitelj nepoznat ili nema novca za naknadu štete.

Hrvatskom saboru je u drugo čitanje upućen i prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, a ministrica Lovrin odbacila je kritike iz saborske rasprave da je postupak ostvarivanja pravne pomoći dug i kompliciran.

Naglasila je da je postupak krajnje pojednostavljen, da se od korisnika traži donošenje samo jednog dokumenta, da je rok za rješavanje zahtjeva ograničen na 15, a za rješavanje žalbe na osam dana.

Zakon će na snagu stupiti odmah po donošenju, a ne od 1. kolovoza, kako je bilo planirano, ali korisnici će pravo na besplatnu pravnu pomoć ostvarivati od 1. travnja iduće godine.

S europskim zakonodavstvom Vlada je predložila uskladiti i nekoliko zakona s područja gospodarstva, a premijer Ivo Sanader upozorio je da za ispunjavanje plana usklađivanja do lipnja i Hrvatska narodna banka (HNB) mora izraditi tri zakona.

Naglasio je, međutim, da kvaliteta ima prioritet nad brzinom usklađivanja.

Vlada Saboru predlaže i izmjenu zakona kojim je ratificirana Konvencija Vijeća Europe o lokalnoj samoupravi, koja se sada primjenjuje samo djelomično.

Ubuduće bi se primjenjivale i odredbe po kojima se javne ovlasti obavljaju na razini najbližoj građanima, precizirali bi se poslovi lokalne i regionalne samouprave. Otvorila bi se mogućnost anketiranja lokalne samouprave kod donošenja odluka koje je se neposredno tiču i mogućnost dogradnje sustava financiranja, a gradovi, općine i županije imale bi pravo neposredno pristupati međunarodnim udruženjima lokalnih jedinica.

Vlada je predložila i potvrđivanje Protokola o registrima ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari, koji bi trebao ojačati pristup javnosti informacijama o okolišu.



Pisane vijesti