Vlada: Samo imali višak pšenice

Eventualni preostali višak pšenice iz ovogodišnjeg uroda država će plaćati 75 lipa po kilogramu, odlučila je danas Vlada donijevši Uredbu o tržnom redu za pšenicu.

ZAGREB, 20. srpnja (Hina) - Eventualni preostali višak pšenice iz ovogodišnjeg uroda država će plaćati 75 lipa po kilogramu, odlučila je danas Vlada donijevši Uredbu o tržnom redu za pšenicu.

Neće biti potrebe za interventnim otkupom, uvjeren je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, zadovoljan što pšenica od ove godine više nije političko pitanje, pa njezinu cijenu određuje tržište, a ne administracija.

Da će na tržištu biti vrlo malo viška pšenica (tek simboličnih dvije tisuće tona), vjeruju i u resornom ministarstvu, koje je za tu namjenu u proračunu osiguralo svega 1,5 milijuna kuna.

Razlog takvoj procjeni je činjenica da pšenica na tržištu postiže cijenu između 82 i 85 lipa po kilogramu.

Bude li ipak interventnog otkupa, obavit će se u rujnu, a pšenica će biti isplaćena u roku 25 dana od dana prijema računa.

Vlada je odobrila da se nastavi subvencioniranje izgradnje hladnjača s kontroliranom atmosferom, tzv. ULO hladnjača, za što je izdvojila pet milijuna kuna.

U protekle tri godine država je za 16,1 milijuna kuna subvencionirala izgradnju osam ULO hladnjača, čime je osigurano oko 33 tisuće tona ULO skladišnih prostora.

Iako je u prvih 20 dana srpnja bilo za 60 posto više požara nego u isto vrijeme lani, manje je opožarenih površina, što se može zahvaliti dobroj pripremi protupožarne sezone, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Dobra priprema utjecala je i na podatak da je u prvoj polovici ove godine bilo gotovo pola manje požara nego lani, a opožarene površine gotovo 70 posto manje.

Vlada je donijela odluke o osnivanju četiri trgovača društva u Hrvatskim željeznicama - HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo i HŽ Vuča vlakova, a osnovano je i krovno društvo HŽ Holding za poslovne usluge.

Određeni su temeljni kapitali tih društava, predmet njihova poslovanja, tijela i način imenovanja za svako društvo.

Ministar prometa Božidar Kalmeta kazao je da će svi radnici HŽ-a svoje ugovore o radu prenijeti na novoosnovana društva.

Saboru je na potvrđivanje poslana Međunarodna konvencija o odgovornosti za onečišćenje mora pogonskim uljem po kojem bi se za sve vrste brodova propisala odgovornost i tražila naknada štete u slučaju takvog onečišćenja.



Pisane vijesti