Vlada u Dubrovniku: Pomoć Lastovu, prihvaćeno niz gospodarskih projekata

Hrvatska Vlada odlučila je danas s milijun kuna interventno pomoći općini Lastovo u sanaciji šteta nastalih zbog nedavne obilne kiše na tom otoku. Uz to, Vlada je na današnjoj sjednici u Dubrovniku prihvatila niz projekta značajnih za grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju, posebice vezano za izgradnju prometne i vodoopskrbne infrastrukture.

DUBROVNIK, 10. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada odlučila je danas s milijun kuna interventno pomoći općini Lastovo u sanaciji šteta nastalih zbog nedavne obilne kiše na tom otoku. Uz to, Vlada je na današnjoj sjednici u Dubrovniku prihvatila niz projekta značajnih za grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju, posebice vezano za izgradnju prometne i vodoopskrbne infrastrukture.

Hrvatska Vlada u prošloj i u ovoj godini za ceste na području najjužnije županije izdvojila je 51,5 milijuna kuna, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Ministar turizma, mora, prometa i veza Božidar Kalmeta obećao je završetak autoceste od Splita do Ploča do 2008., a potom nastavak izgradnje od Ploča do Osojnika.

U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju brze ceste između zračne luke u Čilipima i Dubrovnika u dužini 17 kilometara, a koja bi trebala biti gotova do 2008.

Do konca veljače iduće godine, najavio je Kalmeta, trebala bi biti gotova izgradnja trajektnog pristaništa u Prapratno na poluotoku Pelješcu, u što će uložiti 25 milijuna kuna, a nakon toga će se uspostaviti i nova trajektna linija prema otoku Mljetu.

Vlada je prihvatila i program regionalnog vodoopskrbnog sustava Neretva - Pelješac - Korčula - Lastovo - Mljet, za što je do 2009. potrebno osigurati 46,2 milijuna kuna.

Vlada, istaknuo je premijer, u potpunosti podržava dubrovačko Sveučilište, a kada je u pitanju njegov smještaj bilo bi dobro izraditi studiju s projekcijom broja studenata, načina korištenja prostora, programa sveučilišta u idućih deset godina.

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica naglašava kako Dubrovnik ima budućnost kao sveučilišni studentski centar, dok je župan Ivo Miletić naglasio potrebu osiguranja novca za završetak izgradnje Opće bolnice Dubrovnik, koja je vlasnik kompleksa namijenjenog Sveučilištu.

Veliki iskorak u turističkoj ponudi Dubrovnika trebao bi biti i projekt golf parka Srđ-Dubrovnik, za čije je dovršenje orijentacijski rok kraj 2007.

Vlada podupire taj projekt, kazao je Sanader, dodajući da bi se dio državnog zemljišta dalo u koncesiju. Vlada bi taj projekt sufinancirala u izgradnji komunalne infrastrukture u dijelu koji se odnosi na potrebe golf-parka, a za ostale objekte izgradnju bi sufinancirali investitori.

Projekt golf-parka Srđ predviđa uređenje dva golf igrališta te izgradnju smještajnih kapaciteta sa 1.200 kreveta, izvijestio je član Savjeta za prostorno planiranje Stijepo Butijer.

Vlada je u Dubrovniku informirana i o planu da se početkom iduće godine Lastovsko otočje proglasi parkom prirode. Naime, taj prijedlog ovih dana ide u javnu raspravu.



Pisane vijesti