Vlada: u javnoj ponudi 32,5 posto dionica HT-a, od čega 25 posto građanima

Hrvatska Vlada odlučila je danas povećati paket dionica za javnu ponudu HT-a na 32,5 posto, od čega će se 25 posto dionica prioritetno rezervirati za hrvatske građane.

ZAGREB, 24. rujna 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada odlučila je danas povećati paket dionica za javnu ponudu HT-a na 32,5 posto, od čega će se 25 posto dionica prioritetno rezervirati za hrvatske građane.

Preostalih 7,5 posto dionica raspodijelit će se institucionalnim investitorima, odlučila je Vlada na današnjoj izvanrednoj sjednici.

Vodili smo računa da u javnoj ponudi dio dionica ostane za institucionalne investitore, a da veliku većinu paketa kupe hrvatski građani, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Upravo zbog velikog interesa hrvatskih građana, ali i institucionalnih investitora, Vlada je i donijela odluku da paket dionica u javnoj ponudi dionica HT-a poveća s prvotnih 20 do 23 posto na 32,5 posto dionica HT-a.

Vlada je izmjenom odluke o javnoj ponudi dionica HT-a uredila i pitanje punomoći za hrvatske pomorce - priznavat će se i prihvatiti punomoći koje ovjere kapetani brodova, a kapetani su uz te punomoći dužni dostaviti i kopiju brodskog dnevnika.

Svi smo svjesni iznimnog interesa hrvatskih građana u javnoj ponudi, istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ponavljajući da se, po pravilima javnih ponuda, o točnom broju građana koji su do sada podnijeli ponudu ne smije, ne treba i neće govoriti.

Na Vladi je da, kao i u slučaju Ine, osigura najtransparentniji mogući način prodaje dionica HT-a. Nikome ne sugeriramo ništa, svatko tko kupuje dionice preuzima rizik, na Vladi je samo da osigura fer utakmicu, ponovio je i premijer Sanader.

Opetujući da Vlada nikoga ne potiče niti ne obeshrabruje, građanima je poručio da je na njima samima odluka o kupnji bilo koje dionice i o sudjelovanju na tržištu kapitala.

Ponovio je također da njegova Vlada neće uvoditi porez na kapitalnu dobit.

Institucionalni investitori u javnoj ponudi dionica HT-a nakon današnje odluke Vlade mogu računati na 7,5 posto dionica.

Potpredsjednik Polančec istaknuo je da je i Zakonom o privatizaciji HT-a regulirano da će u javnoj ponudi sudjelovati hrvatski građani s pravom prvenstva i posebnim pogodnostima, te institucionalni investitori bez prava prvenstva i posebnih pogodnosti.

Institucionalni investitori su važni i zbog stabilizacije cijene nakon što se dionice HT-a nađu na burzi, kazao je.

Premijer Sanader objašnjava da je rezerviranje za institucionalne investitore važno i za građane, jer je u četiri obvezna mirovinska fonda u Hrvatskoj uključeno 1,35 milijuna građana, a u 80-ak otvorenih investicijskih fondova uložilo je oko 150 tisuća građana.

Nakon današnje odluke Vlade, najavio je Polančec, Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i nezavisnom regulatoru u Londonu bit će poslan prijedlog za izmjenu i dopunu prospekta za javnu ponudu dionica HT-a.

Očekujemo da Hanfa poslijepodne, ili eventualno sutra prijepodne donese stav o izmjeni prospekta što će se nakon toga printati i distribuirati, kazao je Polančec, napominjući da je prijedlog Vladine odluke usuglašen sa savjetnicima Vlade, iskomuniciran s Hanfom i nezavisnim regulatorom u Londonu, te prokomentiran i usuglašen s HT-om i njegovim većinskim vlasnikom, Deutsche Telekomom.

Javna ponuda dionica HT-a, uz raspon cijene od 245 do 320 kuna, počela je 17. rujna i od tada do 27. rujna građani predaju svoje ponude uz pravo prvenstva i posebne pogodnosti, tzv. povlaštene ponude do iznosa od 38.000 kuna, te nepovlaštene ponude iznad tog iznosa, dok će institucionalni investitori svoje ponude moći predavati do 1. listopada.

Vlada će 1. listopada odlučiti i o konačnoj prodajnoj cijeni dionica HT-a, kao i o raspodjeli dionica, a 5. listopada dionice HT-a naći će se na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi.

Trenutno Deutsche Telekom ima 51 posto dionica HT-a, Fondu hrvatskih branitelja već je prenijeto 7 posto dionica HT-a, a nakon javne ponude u kojoj prodaje 32,5 posto dionica, te nakon što i zaposlenima u HT-u bude prodano 7 posto dionica, Vladi, odnosno državi ostat će 2,5 posto dionica HT-a.



Pisane vijesti