Vlada: u razredima osnovnih škola najviše će biti do 20 učenika

ZAGREB, 6. ožujka 2008. (Hina) - U osnovnim školama uglavnom je više od 30 učenika u razredu, negdje i njih 36, pa i 38, a optimalan broj u tim razredima je 20 učenika ili manje, predviđa Državni pedagoški standard osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja koji je, kao i nacionalne standarde za predškolsko i srednješkolsko obrazovanje, Vlada s današnje sjednice uputila u Hrvatski sabor.

Vremenski okvir za punu primjenu tih standarda je 2022. godina, no, s obzirom na sadašnju dinamiku to bi moglo biti ostvareno i puno ranije, već do 2015., procjenjuje ministar obrazovanja Dragan Primorac.

Za provedbu standarda pak, uz sadašnji rast proračuna za obrazovanje od 10 posto, trebat će još oko 9,5 milijardi kuna, kaže Primorac.

Podsjeća da se 50-tak godina čeka na pedagoške standarde, da se na njima radilo tri godine i dva mjeseca, da je od 2004. do sada u sustavu obrazovanja zaposleno 7000 ljudi, te da je Hrvatska tek sada u situaciji da te standarde uvede.

Pedagoški standardi definiraju veličinu razreda, jasličkih i vrtićkih grupa (jaslice do 12-ero djece, a vrtići do 22-ero), broj odgajatelja, standarde za djecu s posebnim potrebama, za nadarenu djecu, djecu stranih državljana, djecu pripadnike nacionalnih manjine, i slično. Posebno važnim Primorac smatra definiranje izgradnje školskih objekata vezanih uz svaku školu.

"Dijete u školi u Kistanjima imat će iste uvjete kao i dijete u školi u Zagrebu", poručio je.

Hrvatska je odabrala put apsolutne usklađenosti sustava u najmanjem selu kao i u glavnom gradu, dodaje Primorac, podsjećajući da takav standard, primjerice, ima Finska.

Standardi će tražiti i izgradnju novih škola kao i zapošljavanje novih djelatnika, a Primorac navodi kako, primjerice, izgradnja 83 školska objekta omogućava da se u ovoj godini ukine treća smjena.

Procjenjuje da bi u naredne dvije godine oko 20 gradova moglo prijeći na jednu smjenu u osnovnim školama.

Za prelazak u jednu smjenu u osnovnim školama bit će potrebno oko 20 do 25 posto novih nastavnika, a oko 30 posto više škola.

Primorac je najavio i uvođenje licenci za sve koji rade u obrazovnom sustavu, koje bi, kaže, omogućile da se po prvi put utvrdi tko i kako radi s djecom, te omogućile i nagrađivanje onih najboljih.

Licence će se, objašnjava, uvoditi postupno, to je proces koji će trajati nekoliko godina, jer će trebati definirati i prijelazno razdoblje za osobe koje sada rade u sustavu.



Pisane vijesti