Vlada: U Rijeci upola niža cijena plina

ZAGREB,2. listopada 2007.(Hina) - Rijeka će ubuduće koristiti prirodni plin, pa će njezini građani plaćati upola nižu cijenu plina, odlučila je danas hrvatska Vlada, uvrstivši tvrtku Energo, riječkog distributera plina, u Tarifni sustav za opskrbu prirodnim plinom, a ne više miješanim i gradskim plinom.

Tako će i Riječani ubuduće plin plaćati po cijeni od 2,3 kune po prostornom metru, što za gotovo upola manje od cijene miješanog plina od 4,69 kuna po prostornom metru, što je ministar gospodarstva Branko Vukelić ocijenio "izuzetno dobrom vijesti za Riječane".

Riječki distributer plina, tvrtka Energo koja je do sada Riječane opskrbljivala miješanim i gradskim plinom, odnedavno je, izgradnjom magistralnog plinovoda Pula-Karlovac, promijenila energent i prešla na opskrbu prirodnim plinom, istaknuto je na Vladi koja je cijenu plina za područje Rijeke utvrdila Odlukom o visini tarifnih stavki u Tarifnom sustavu.

Vlada je posebnom uredbom odredila za koje će sve građevine i zahvate u prostoru lokacijsku i/ili građevinsku dozvolu izdavati Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Naime, početkom listopada na snagu je stupio Zakon o prostornom uređenju i gradnji kojim je izdavanje lokacijskih dozvola decentralizirano na velike gradove i županije koje će to činiti od 1. siječnja 2008., podsjetila je ministrica Marina Matulović Dropulić.

Tim je zakonom građevinska dozvola predviđena isključivo za građevine za koje je utvrđena obveza objedinjenih uvjeta zaštite okoliša, a takvih je, kaže ministrica, njih oko 150.

Za takve građevine lokacijsku i građevinsku dozvolu izdaje resorno Ministarstvo, a Uredbom su točno pobrojani prometni, energetski, vodni, proizvodni objekti, kao i ostale građevine među kojima primjerice vojne građevine, županijski i regionalni centri za gospodarenje otpadom, ili skladišta opasnog otpada.

Vlada je donijela uredbu o osnivanju Međimurskog veleučilišta u Čakovcu koje će izvoditi studije graditeljstva, strojarstva i računarstva.

U proračunu Međimurske županije za osnivanje i početak rada veleučilišta u ovoj godini osigurano je milijun kuna.

Vlada je prihvatila nacrt Sporazuma po kojemu će veleučilišta u Varaždinu i Čakovcu zajednički izvoditi stručni studij "Graditeljstvo".

Premijer Ivo Sanader naglasio je da Hrvatskoj, s obzirom na broj stanovnika, treba više visoko obrazovanih ljudi, a što će se, uvjeren je, postići osnivanjem novih veleučilišta i uvođenjem studijskih programa.



Pisane vijesti