Vlada: u Sabor upućen prijedlog strategije gospodarenja mineralnim sirovinama

ZAGREB, 17. srpnja 2008. (Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog strategije gospodarenja mineralnim sirovinama u Hrvatskoj, koja, usklađena s direktivama EU, donosi niz novina u gospodarenju eksploatacijskim poljima.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je da je donošenje predložene strategije sastavni dio pregovaračkog poglavlja 15. "Energetika", istaknuvši kako se iz strategije iščitava kolike su hrvatske potrebe za mineralnim sirovinama i kojima točno.

Gospodarski subjekti sada za eksploataciju mineralnih sirovina državi plaćaju godišnju naknadu od 2,6 posto od svojih ukupnih godišnjih prihoda, a strategijom se predlaže da se ta naknada poveća.

Naknada bi se tako plaćala za radove i istraživanja po jedinici površine (oko 2000 kuna po hektaru godišnje) te za eksploataciju na temelju veličine eksploatacijske površine te količini i tržišnoj cijeni otkopanih sirovina - ta bi se naknada ravnomjerno dijelila između države, županija, gradova i općina.

Naknada za eksploataciju na tzv. eruptivni način za naftu i plin narasla bi na 10 posto od ukupnih godišnjih prihoda gospodarskog subjekta, za ugljen na 6 posto, za arhitektonski građevinski kamen na 7,5 posto, za kovine na 8 posto.

Sanacija eksploatacijskih polja više se ne bi provodila nakon eksploatacije, nego paralelno, a tvrtke koje dobiju koncesiju za eksploataciju morale bi dati sredstva osiguranja kojima će jamčiti da će sanaciju i provesti.

Polančec je naglasio kako se nove koncesije neće davati tvrtkama koje su uhvaćene u nelegalnoj eksploataciji, a kao novinu koja se predlaže strategijom naveo je i to da bi se naknada plaćala i za površinske iskope.

Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog zakona o Državnom inspektoratu, kojim se, sukladno propisima EU, stvara novi institucionalni i pravni okvir za učinkovitije djelovanje inspektora.

Zakonom se uređuju pitanja vezana uz potrebnu stručnu spremu i radni staž inspektora, kao novo mjesto uvodi se viši inspektor specijalist, a uvodi se i mogućnost da se odmah nakon diplome može nekoga zaposliti na mjesto inspektora druge vrste.

Saboru je na usvajanje upućeno i Izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku proračunskih sredstava za prošlu godinu, kojim su danas zadovoljstvo izrazili potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, predstojnica Vladina Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

U Izvješću, među ostalim, stoji da se iz godine u godinu povećavaju proračunska izdvajanja za potrebe nacionalnih manjina i provedbu Ustavnog zakona, da se više izdvaja za obrazovanje i kulturnu autonomiju manjina, a više ih se zapošljava u državne i lokalne službe.

Vlada je prihvatila i Godišnje izvješće o stanju javnih projekata koje financira Europska investicijska banka, a koja je do sada Hrvatskoj odobrila 1,4 milijarde kuna zajmova za sedam projekata koji su u proceduri, te osam koji su dovršeni.

Donesena je Odluka o dodjeli tržišne kompenzacije za prodani ulov riba i drugih morskih organizama, kojom je predviđena kompenzacija od 14 posto po izdanom računu za prodanu ribu, ako korisnici podnose pojedinačni zahtjev, odnosno 22 posto ako je riba prodana putem ribarske zadruge.



Pisane vijesti