Vlada: U servisu HITRO.HR od danas moguća elektronička predaja obrasca

Poduzetnicima je od danas, uz otvaranje tvrtke ili obrta, u okviru servisa Hitro.hr dostupna i nova usluga e-Regos, odnosno mogućnost elektroničke predaje obrasca.

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Poduzetnicima je od danas, uz otvaranje tvrtke ili obrta, u okviru servisa Hitro.hr dostupna i nova usluga e-Regos, odnosno mogućnost elektroničke predaje obrasca.

Prvu takvu transakciju obavio je premijer Ivo Sanader koji je iz Banskih dvora elektroničkim putem Regosu predao podatke Vladine službe računovodstva.

Već idući tjedan građanima bi na usluzi trebao biti e-katastar, do konca godine nastojat će se omogućiti i usluga elektroničke prijave PDV-a, a u idućoj godini godišnja prijava poreza na dohodak građana elektroničkim putem, najavio je Sanader.

U manje od šest mjeseci putem Vladina servisa Hitro.hr otvoreno je više od 800 tvrtki i obrta, a cilj nam je da se registracija tvrtki ili obrta sa sadašnjih oko pet dana skrati na samo jedan dan, kazao je premijer.

Servis Hitro.hr trenutno djeluje u pet gradova, idući tjedna otvorit će se u Dubrovniku, a potom i u Gospiću.

U Dubrovniku će idući tjedan zasjedati i Vlada, a tom će se prilikom otvoriti i radovi na mostu Komarna-Peljašac.

Ravnatelj Regosa Dario Culi ističe da nova usluga, odnosno elektronička predaja obrazaca, štedi vrijeme i novac.

Regos je, dodaje, u pet godina na račune 1,2 milijuna osiguranika proslijedio 10 milijardi kuna u drugom stupu mirovinskog osiguranja.

Uvođenjem e-Regosa, prve u potpunosti digitalizirane i interaktivne usluge, Hitro.hr ulazi u sva poduzeća i računala spojena na Internet, ističe državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić.

Servis Hitro.hr opisuje kao koncept, ideju da sve bude dostupno na jednom mjestu, bilo putem šaltera ili Interneta.

Kada za dvije godine, do konca 2007., u potpunosti bude implementiran servis Hitro.hr poduzetnicima bi na raspolaganju trebalo biti osam, a građanima 12 usluga.



Pisane vijesti