Vlada uputila u Sabor prijedlog Izmjena zakona o šumama

Vlada bi mogla prenijeti ne samo vlasništvo, već i pravo građenja kod postupka izdvajanja šuma i šumskih zemljišta u državnom vlasništvu za potrebe izgradnje poduzetničkih zona, komunalne infrastrukture i slično, prijedlog je izmjena Zakona o šumama koje je Vlada sa zatvorenog dijela današnje sjednice uputila Saboru na donošenje po hitnom postupku.

ZAGREB, 5. travnja 2006. (Hina) - Vlada bi mogla prenijeti ne samo vlasništvo, već i pravo građenja kod postupka izdvajanja šuma i šumskih zemljišta u državnom vlasništvu za potrebe izgradnje poduzetničkih zona, komunalne infrastrukture i slično, prijedlog je izmjena Zakona o šumama koje je Vlada sa zatvorenog dijela današnje sjednice uputila Saboru na donošenje po hitnom postupku.

To bi se pravo moglo prenijeti pravnoj ili fizičkoj osobi, ako za to postoji interes Republike Hrvatske, a za to se navode tri slučaja - provedbe detaljnog plana uređenja, ili akta donesenog na temelju dokumenta prostornog uređenja izdanog prema posebnom propisu, radi obrane Hrvatske, te obilježavanja mjesta masovnih grobnica žrtava Domovinskog rata.

Izmjene se odnose i na postupak osnivanja prava služnosti. Naime, uz dosadašnje slučajeve kao što su izgradnja vodovoda, plinovoda, uzgoj stoke i divljači, podizanje višegodišnjih nasada, ubuduće bi se na šumskom zemljištu pravo služnosti moglo dobiti i za "slične" slučajeve.

Sama odredba ne precizira koji su to slučajevi, ali se u Vladinu obrazloženju navode primjeri izgradnje vjetroelelektrana, telekomunikacijskih stupova i dr. Vlada je, poučena prošlogodišnjom turističkom sezonom, ponešto izmijenila Uredbu o dolasku i boravku stranih jahti i brodica namijenjenih športu i razonodi u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Hrvatske.

Uz zadržavanje dosadašnje regulative o izdavanju godišnjih vinjeta za plovila, novine se odnose na neka pitanja vezano za popis putnika, pa se primjerice dopušta njegovo popunjavanje sukcesivno, te izričito navodi da djecu mlađu od 12 godina ne treba upisivati u popis osoba i sl.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela i nekoliko odluka o imenovanjima i razrješenjima, te uz ostalo na osobni zahtjev, zbog odlaska na novo radno mjesto s danom 18. travnja razriješila Suzanu Benko dužnosti predsjednice Fonda za naknadu oduzete imovine.



Pisane vijesti