Vlada: uskoro natječaj za konačnu sanaciju Mravinačke kave

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_uskoro_natjecaj_za_konacnu_sanaciju_mravinacke_kave.jpg

ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska je vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o konačnoj sanaciji Mravinačke kave i zadužila Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da za to objavi natječaj u kojemu će uvjet biti i angažiranje 32 bivša radnika Salonita iz Vranjica na sanaciji Mravinačke kave .

Za konačnu sanaciju Mravinačke kave u Fondu je osigurano 18 milijuna kuna (bez PDV-a).

Prva faza sanacije Salonita odnosila se na sanaciju unutar kruga te tvornice i ta je faza već ranije završena, a druga faza obuhvaća sanaciju odlagališta azbestnog otpada na lokaciji Mravinačka kava.

Vlada je danas dala suglasnost i državno jamstvo za kredit HŽ Carga kod Hrvatske poštanske banke (HP) u iznosu 68 milijuna kuna, a za nabavu sto teretnih vagona za što je posao nakon natječaja dobila tvrtka Đuro Đaković.

Državno jamstvo pokriva 80 posto iznosa kredita, dok će se za preostalih 20 posto osigurati korporativno jamstvo.

Vlada je izviještena i o radu Državnog inspektorata u prošloj godini u kojoj je u provedeno više od 111 tisuća inspekcijskih nadzora, a u više od 51 tisuću slučajeva, ili gotovo u svakom drugom slučaju utvrđena povreda propisa.

Državni je inspektorat u 2010. podnio 25.650 optužnih prijedloga prekršajnim sudovima, više od 150 kaznenih prijava Državnom odvjetništvu zbog sumnji u počinjene kaznenih djela, u 915 subjekata izvršio pečaćenje objekata, otkrio 2.064 nezakonito (ilegalno) zaposlene osobe, od čega 683 stranca, itd.

Na temelju izrečenih novčanih i drugih kazni u državni proračun izravno je uplaćeno 39 milijuna kuna, Inspektorat je predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u iznosu 31 milijun kuna, a putem Državnog odvjetništva pokrenuo postupke radi naknade štete državi u iznosu preko 83 milijuna kuna.

Vlada je podržala strategiju razvoja klastera u Hrvatskoj u razdoblju 2011.-2012. kojom su razrađene mjere za unaprjeđenje upravljanja klasterima, jačanje klastera, poticanje inovacija i novih tehnologija, osvajanje novih tržišta, itd.

Po riječima ministra gospodarstva Đure Popijača, to je ministarstvo u razdoblju od 2005. do 2010. sufinanciralo 46 inicijativa u iznosu 27 milijuna kuna, a u te su klastere udružene 504 tvrtke s više od 25 tisuća zaposlenih.

Potporu vlade dobio je i akcijski plan za prevenciju i suzbijanje terorizma u kojem je razrađeno sedam funkcionalnih kategorija, od prevencije i suzbijanja terorizma do međuresorske koordinacije i međunarodne suradnje.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku o ispravama i službenim obrascima čiji se sadržaj, oblik, način zaštite i obvezna primjena propisani zakonima i drugim propisima, a kojom uz ostalo utvrđuje da cijene tih isprava i obrazaca koje izrađuju, izdaju i tiskaju Agencija za komercijalnu djelatnost i Narodne novine podliježu izravnim mjerama kontrole cijena vlade, te da suglasnost na te cijene daje Ministarstvo gospodarstva.



Pisane vijesti