Vlada usvojila politiku otvorenih programa

Hrvatska Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici usvojila dokument Odrednice razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u tijelima državne uprave čime se Hrvatska svrstala u zajednicu država koje su uočile značenje djelovanja politike razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u javnom sektoru.

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici usvojila dokument Odrednice razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u tijelima državne uprave čime se Hrvatska svrstala u zajednicu država koje su uočile značenje djelovanja politike razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u javnom sektoru.

Vlada, stoji u priopćenju, svu raspoloživu energiju usmjerava na postizanje što veće razine otvorenosti i transparentnosti rada te osnaživanja uporabe informacijske tehnologije u radu Vlade i ostalih tijela državne uprave. Vidljive rezultate ovakvog usmjerenja pokazuju uspješno uvedene informatizirane javne usluge u sklopu HITRO.HR programa te kroz već započeto informatičko obrazovanje kadrova za korištenje otvorenih programskih rješenja, naglasio je Miroslav Kovačić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku predstavljajući dokument na sjednici Vlade.

Dodao je i kako se otvorenost rada i transparentnost izvršavanja poslova koje izvode tijela državne uprave nastavno uvodi i u okruženje informatičke opreme i računalnih programa koji se kao sastavnica elektroničke uprave izrađuju, nabavljaju, ugrađuju i koriste u tijelima državne uprave u pravcu stvaranja učinkovite i troškovno upravljive elektroničke uprave.

Inače, zatvaranje informacijskih sustava u vlasnička programska rješenja jednog dobavljača utvrđeno je kao jedna od najznačajnijih prepreka u postizanju postavljenih zadaća novog programa Europske unije i2010.

Donošenjem politike razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom Hrvatska nastavlja slijediti zadanu europsku agendu istovremeno otvarajući prostor za snažniji poticaj razvitka domicilne informatičke industrije, uz istodobno stvaranje uvjeta za transparentno upravljanje informatičkim resursima i kvalitetnije upravljanje proračunskim sredstvima koja se troše za nabavu informatičkih rješenja.

Računalni programi s otvorenim kodom su kako i naziv govori, otvoreni i slobodni ne samo za uporabu nego i za izmjene, dopune i prilagodbe trenutnim potrebama. Jednom nabavljeni računalni program uz kojega je isporučena i dokumentacija izvornog koda, može se bez licenčnih ili autorskih zapreka slobodno dopunjavati, mijenjati odnosno prilagođavati, smanjujući ovisnost o određenom dobavljaču računalnih programa.

Usmjeravanje Vlade na tu vrstu računalnih programa provodi se na načelu otvorenosti i ravnopravnosti raznovrsnih programskih rješenja između kojih pobjeđuju najbolja, poslovnim potrebama najprikladnija i financijski odnosno gospodarski najprihvatljivija, a sve pod okriljem sustava interoperabilnosti koji je nužan preduvjet za daljnji nesmetani razvoj javnih usluga i javnih informacijskih sadržaja, stoji u priopćenju koje je upućeno iz Vladinog Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.



Pisane vijesti