Vlada: Za poticanje zapošljavanja 370 milijuna kuna

Država će ove godine za poticanje zapošljavanja izdvojiti 370 milijuna kuna, a posebnu će brigu posvetiti zapošljavanju mladih bez radnog iskustva, starijih i dugotrajno nezaposlenih osoba.

ZAGREB, 2. ožujka 2006. (Hina) - Država će ove godine za poticanje zapošljavanja izdvojiti 370 milijuna kuna, a posebnu će brigu posvetiti zapošljavanju mladih bez radnog iskustva, starijih i dugotrajno nezaposlenih osoba.

Predviđeno je to Godišnjim planom za poticanje zapošljavanja kojeg je danas donijela Vlada, osnovavši i Povjerenstvo za praćenje njegove provedbe kojemu je na čelu premijer Ivo Sanader.

Plan je usmjeren na obrazovanje i stjecanje novih znanja i vještina, rekao je premijer i pozvao poslodavce i sindikate da se uključe u njegovu provedbu.

Ponovio je i Vladinu odlučnost da se obračuna sa sivom ekonomijom koja, kaže, šteti i radniku, državi, konkurenciji, ali i samom poslodavcu, jer će kad-tad biti kažnjen za protuzakonito poslovanje.

Državne poticaje stoga neće moći ostvariti onaj tko krši pravila poslovanja, poručio je ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Osnovica za sufinanciranje zapošljavanja je prosječan trošak bruto plaće kod poslodavaca u protekle dvije godine, a sufinanciranje kod malih poduzetnika neće moći preći 15 posto te osnovice, kod srednjih 7,5 posto, a kod velikih poslodavaca tri posto osnovice.

Od države sufinancirano radno mjesto, veliki će poslodavci morati čuvati tri godine, a mali dvije godine.

Vlada procjenjuje da će se kroz program sufinancirati zapošljavanje 1.036 mladih, 995 dugotrajno nezaposlenih i 620 starijih nezaposlenih osoba.

Sufinancirat će se i zapošljavanje posebnih skupina nezaposlenih, primjerice nezaposlenih samohranih roditelja, žena žrtava nasilja, liječenih ovisnika, roditelji s više djece i sl., procjenjuje se njih oko 880,

Program predviđa i niz mjera za sufinanciranje obrazovanja, stjecanje posebnih vještina, zapošljavanja invalida, Roma, kao i zapošljavanje putem javnih radova, a za potrebe lokalnih jedinica tako bi se subvencioniralo zapošljavanje gotovo 1.500 osoba.

Poručuje i kako će se strogo nadzirati provedba utvrđenih mjera, pa će svaki davatelj potpore morati voditi evidenciju o tome, a godišnji registar zapošljavanja vodit će Hrvatski zavod za zapošljavanje.



Pisane vijesti