Vlada: za pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom predložena Anka Slonjšak

ZAGREB, 24. travnja 2008. (Hina) - Hrvatska Vlada predložila je Saboru da za pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom imenuje Anku Slonjšak, izjavila je novinarima nakon zatvorenog dijela Vladine sjednice potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Anka Slonjšak rođena je 1973. godine i sama je invalidna osoba.

Institucija pravobranitelja osoba s invaliditetom ustanovljena je Zakonom o pravima osoba s invaliditetom, a na javni poziv za imenovanje pravobranitelja javilo se 11 osoba.

Zakon predviđa da, uz ostale uvjete, prednost ima osoba s invaliditetom, a nakon što je izabran uži krug kandidata i nakon razgovora odlučili smo se Hrvatskom saboru za pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom predložiti Anku Slonjšak, objasnila je Kosor.

Ističe da je Slonjšak osoba za koju su preporuku dale mnoge udruge osoba s invaliditetom.

"Ističu je kao stručnu osobu koja dobro poznaje život osoba s invaliditetom, osobu koja će i nadzirati kako se provode propisi vezani za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, ali i unijeti jednu novu energiju u promicanju prava osoba s invaliditetom, u promicanju dostojanstva osoba s invaliditetom, te promicanje jednakih mogućnosti za sve", kazala je Kosor.



Pisane vijesti