Vlada: za razminiranje u 2007. gotovo 300 milijuna kuna

U ovoj se godini planira razminirati oko 30 četvornih kilometara minama zagađenih površina, a za razminiranje je osigurano 291,7 milijuna kuna, predviđeno je Planom humanitarnog razminiranja za 2007. koji je danas dobio potporu hrvatske Vlade.

ZAGREB, 9. ožujka 2007.(Hina) - U ovoj se godini planira razminirati oko 30 četvornih kilometara minama zagađenih površina, a za razminiranje je osigurano 291,7 milijuna kuna, predviđeno je Planom humanitarnog razminiranja za 2007. koji je danas dobio potporu hrvatske Vlade.

Najveći iznos sredstava za razminiranje, 164,3 milijuna kuna, osiguran je u državnom proračunu, tvrtke i tijela državne uprave izdvojit će 72,9 milijuna kuna, a 54,6 milijuna planira se iz donacija.

Prioritet u razminiranju imat će uglavnom poljoprivredne površine, a značajan udio imat će i infrastrukturni radovi, primjerice razminiranje trase budućeg plinovoda prema Splitu.

U prošloj je godini na razminiranje utrošeno 257,1 milijun kuna, a razminirana je površina od oko 25 četvornih kilometara.

Lani se dogodilo sedam minskih incidenata u kojima je stradalo deset osoba, od kojih jedna smrtno.

Vlada je danas izviještena i o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, prema kojemu su tijela javne vlasti tijekom prošle godine primila ukupno 4357 zahtjeva za ostvarivanje prava na pristup informacijama, što je smanjenje u odnosu na 2005. kada je zaprimljeno oko četiri i pol tisuće zahtjeva.

Lani je riješeno ukupno 4140 zahtjeva, neriješena su 93 zahtjeva, 49 ih je odbijeno, a 173 su ustupljena nadležnim tijelima.

Možemo biti zadovoljni razinom transparentnosti tijela državne uprave, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Najveći se problemi, kaže, pojavljuju na razini lokalne i područne samouprave, zbog čega se krenulo u edukaciju lokalnih službenika koji su se dužni baviti provedbom zakona.



Pisane vijesti