Vlada: za razvoj otoka 2007. uloženo 1,9 milijardi kuna

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_za_razvoj_otoka_2007_ulozeno_1_9_milijardi_kuna.jpg

ZAGREB, 2. srpnja 2008. (Hina) - Kroz različite mjere za razvoj otoka u razdoblju od 2004. do 2007. godine prosječno se godišnje ulagalo po 1,5 milijardi kuna, a samo u 2007. godini uloženo je 1,9 milijardi kuna, istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Željko Tufekčić.

Predstavljajući Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2007. godini, Tufekčić je rekao da je u razdoblju primjene tog zakona, dakle od 2004. godine, na hrvatskim otocima izgrađeno ili obnovljeno 56 luka ili pristaništa te je izgrađen niz objekata komunalne i socijalne infrastrukture.

Tako su u četiri godine izgrađena 37 vodoopskrbna sustava i 38 sustava odvodnje, izgrađena je 31 škola i 5 vrtića, kao i 34 zdravstvena objekta te 10 objekata za socijalnu skrb, rekao je Tufekčić.

Posebice je izdvojio tzv. potpore male vrijednosti namijenjene otočnim poslodavcima, koje su u četiri godine postojanja zakona dobila 244 poslodavca te je naglasio kako statistika pokazuje da se u tom razdoblju povećala i zaposlenost i broj obrtnika i ostalih poslodavaca na otocima.

Vlada je prihvatila i uredbu kojom se osniva Hrvatski centar za konjogojstvo - Državna ergela Lipik, koja će postati središnja institucija za konjogojstvo u Hrvatskoj.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić pritom je istaknuo da je u Hrvatskoj prošle godine nakon desetljeća pada, zabilježen porast broja grla konja za 12 posto, kao i rast broja uzgajivača i vlasnika konja za 5 posto, a ovaj bi Centar trebao ubrzati proces razvoja uzgoja konja i konjičkog sporta, ali i imati znanstveno-edukativnu ulogu.

S današnje je sjednice Vlada Saboru uputila i prijedlog da se 14. veljače proglasi "Nacionalnim danom oboljelih od epilepsije", a u cilju destigmatizacije oboljelih, kojih u Hrvatskoj ima oko 50 tisuća.

Ujedno su prihvaćeni i prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Hrvatske i Ureda Europske unije za pravosudnu suradnju Eurojust, te prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o dodjeli predujma od 653 tisuće dolara iz zajma Svjetske banke za Projekt pravosudne reforme.



Pisane vijesti