Vlada zakonom olakšava pripremu Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.

Vlada je danas utvrdila prijedlog zakona koji bi trebao pojednostaviti izgradnju objekata namijenjenih održavanju Svjetskoga rukometnog prvenstva za muškarce 2009. u Hrvatskoj.

ZAGREB, 11. siječnja 2007. (Hina) - Vlada je danas utvrdila prijedlog zakona koji bi trebao pojednostaviti izgradnju objekata namijenjenih održavanju Svjetskoga rukometnog prvenstva za muškarce 2009. u Hrvatskoj.

U svrhu održavanja tog prvenstva, u šest gradova u kojima će se održavati utakmice (Osijek, Poreč, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb) potrebno je izgraditi deset sportskih dvorana, ukupnog kapaciteta oko 55 tisuća gledatelja, s pratećom komunalnom infrastrukturom i smještajnim kapacitetima.

Te bi objekte trebalo izgraditi najkasnije do 30. lipnja 2008., kako bi mogli proći tehničke i druge preglede.

Budući da je organizaciju tog prvenstva Hrvatska dobila ljetos, gradovima nije ostalo dovoljno vremena za pripremu, pa Vlada predlaže maksimalno pojednostavljenje izdavanja građevinske dokumentacije i postupaka javne nabave, objasnila je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

Pritom je istaknula kako su se na taj način pripremale i Univerzijada u Zagrebu te Mediteranske igre u Splitu, te da predloženi zakon neće narušiti konzistentnost upravnih područja prostornog uređenja, gradnje i javne nabave niti umanjiti vrijednosti koje ta područja štite.

Po predloženom zakonu, zahvati u prostoru u svrhu pripreme rukometnog prvenstva radili bi se u skladu sa stručnim podlogama, umjesto na temelju lokacijskih dozvola, a ti bi se objekti smatrali prioritetom i u izdavanju građevinskih dozvola.

Izgradnja objekata za Svjetsko rukometno prvenstvo proglasila bi se državnim interesom, čime bi se omogućilo izdavanje građevinske dozvole i na nekretninama s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima.

Isključila bi se obveza javnog nadmetanja u nabavi opreme i ustupanju radova, a najniža cijena ne bi bila glavni kriterij za odabir najpovoljnije ponude.

Predloženo je i skraćenje roka za prigovor investitoru s osam na tri dana, kao i isključenje Komisije za javnu nabavu, a podnosioci prigovora mogli bi se žaliti upravnom sudu.

Ministrica Matulović-Dropulić objasnila je da postupci pred Komisijom traju i po nekoliko mjeseci, za što organizatori prvenstva nemaju vremena.

U Vladi ističu da će se objekti za održavanje prvenstva graditi po različitim modelima, da će ih negdje sufinancirati država i jedinica lokalne, a negdje će se ići na javno-privatno partnerstvo, za što, ističu, postoji velik interes domaćega i stranog kapitala.

Naglašavaju i da će objekti biti višenamjenski, te da će se moći koristiti i u komercijalne svrhe.



Pisane vijesti