Vlada: Zakonski prijedlog o gorskoj službi spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja javna je služba koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku, definiralo bi se zakonom o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja čiji je prijedlog Vlada danas uputila Saboru na donošenje.

ZAGREB, 5. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska gorska sluzba spašavanja javna je služba koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku, definiralo bi se zakonom o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja čiji je prijedlog Vlada danas uputila Saboru na donošenje.

To je prvi put da se zakonom regulira gorska služba spašavanja i da se omogućuje njegovo legalno integriranje u jedinstven sustav zaštite i spašavanja, istaknuo je premijer Ivo Sanader, odavši priznanje svim članovima Hrvatske gorske službe spašavanja na samoprijegornom radu.

Zakon će službi omogućiti da se financira iz više izvora, iz državnog proračuna, lokalnih proračuna, donacija, izvršenja ugovorenih usluga, darova i nasljeđa.

Propisat će se i obveza organizatorima "sportskih, turističkih i drugih događaja u prirodi, planinama i nepristupačnim područjima da skrbe o sigurnosti sudionika, a u slučaju nesreće prouzročene namjerno ili krajnjom nepažnjom organizatori bi plaćali troškove spasilačkih aktivnosti.

Vlada je prihvatila plan humanitarnog razminiranja za ovu godinu u kojoj se na razminiranje planira utrošiti 302 milijuna kuna, te razminirati 28 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora.

U prošloj godini za razminiranje je bilo planirano 300 milijuna kuna, a utrošeno nešto manje, 291 milijun kuna, od čega više od 69 milijuna kuna iz donacija. Prosječna cijena razminiranja bila je 8,4 kune po metru kvadratnom (bez PDV-a), a razminirano je i na korištenje vraćeno 28 četvornih kilometara, što je oko 15 posto manje nego li je bilo planirano (plan je bio 32 kilometra četvorna).

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth posebno ističe da je i u prošloj godini nastavljen trend smanjenja broja stradalih od mina, stradalo je 13 osoba od čega četiri smrtno, medu kojima i jedan pirotehničar.

Vlada je prihvatila i izvješće o utrošku 24,5 milijuna kuna koliko je proračun u prošloj godini osigurao za potrebe nacionalnih manjina.

Najviše novca u prošloj godini odobreno je za programe srpske manjine - 6,4 milijuna kuna, zatim talijanske - 5,1 milijun, mađarske - 2,7 milijuna, češke - 2,4 milijuna, itd.



Pisane vijesti