Vlada: Zrakoplovno-tehnički zavod ustrojit će se kao trgovačko društvo

ZAGREB, 23. travnja 2009. (Hina) - Sadašnji Zrakoplovno-tehnički zavod ustrojit će se kao trgovačko društvo pod nazivom Zrakoplovno-tehnički centar d.d., što će omogućiti da poslove remonta i održavanja zrakoplova obavlja ne samo za hrvatske Oružane snage, već i na tržištu za civilne zrakoplove, odlučila je danas hrvatska Vlada.

U Vladinu odluku o osnivanju trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar unijeta je i odredba po kojoj će to društvo preuzeti državne službenike i namještenike sadašnjeg Zavoda, dok će se djelatne vojne osobe rasporediti na novu dužnost u ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga.

Saboru je Vlada uputila i prijedlog izmjena Zakona o službi u oružanim snagama kojima bi se primjerice gornja dobna granica za prijam na časničku dužnost djelatnim vojnim osobama pomaknula sa sadašnjih 25 na 30 godina. Za prijam, pak, na dočasničku dužnost, dobna bi se granica ukinula (25 godina), što bi omogućilo da se vojnici po ugovoru profiliraju u dočasnike sve do isteka drugog ugovora o službi.

Vlada je predložila i izmjene zakona o muzejima te o arhivskoj građi kojima se, u procesu usklađivanja s europskim zakonodavstvom, omogućuje da i stranci osnuju muzeje te specijalizirane i privatne arhive u Hrvatskoj. Tu će mogućnost stranci dobiti nakon ulaska Hrvatske u EU.

Pozitivno mišljenje Vlada je Saboru uputila na poslovno izvješće o radu Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za prošlu godinu.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Upravnog odbora tog fonda Jadranka Kosor ocijenila je da se Fondom u prošloj godini dobro upravljalo te da je krajem prošle godine imovina Fonda bila 2,4 milijarde kuna.

U travnju prošle godine istekao je zakonski rok zabrane raspolaganja udjelima u Fondu, a Fond je u prošloj godini isplatio udjele u vrijednosti od oko milijardu kuna.

Uredbom je Vlada utvrdila da će vlasnici stanova i kuća za odmor i članovi njihovih obitelji koji boravišnu pristojbu plaćaju u paušalnom iznosu i ove godine plaćati jednak iznos.



Pisane vijesti