Vladi RH predstavljene preporuke Posebne jedinice za HITROREZ

Nakon završetka procesa sustavne analize i preispitivanja važećih propisa u Republici HrvatskoPosebna jedinica za HITROREZ predstavila je rezultate svoga rada Vladi Republike Hrvatske

(Zagreb, 26. lipnja 2007.) Nakon završetka procesa sustavne analize i preispitivanja važećih propisa u Republici Hrvatskoj, Posebna jedinica za HITROREZ predstavila je rezultate svoga rada Vladi Republike Hrvatske. Zadatak Posebne jedinice za HITROREZ od studenoga prošle godine bio je utvrđivanje normativnih i administrativnih zapreka te inventura, pregled, preispitivanje i analiza propisa koji se odnose na gospodarske subjekte. Rezultat projekta predstavljaju preporuke za ukidanje 420 te pojednostavljenje 371 područja propisa, odnosno ukidanje ili pojednostavljenje u 55 posto gospodarskih propisa.

Najveći broj propisa koje stvaraju zapreke u poslovanju gospodarstvenika, međusektorske su prirode, što znači da su vezani uz više područja gospodarstva. Među ostalim sektorskim propisima koje bi trebalo ukinuti ili pojednostaviti, najviše je onih koji uređuju područje prijevoza, poljoprivrede, trgovine i financija.

„Bez podrške Vlade, visokog odaziva tijela državne uprave i privatnog sektora te aktivne suradnje s više od 250 stručnjaka na projektu, ovakvi rezultati bili bi teško ostvarivi u danom vremenskom okviru”, izjavio je Vedran Antoljak, voditelj Posebne jedince za HITROREZ te dodao kako procjenjuje da će hrvatski gospodarstvenici ukidanjem nepotrebnih procedura uštedjeti više od milijardu kuna godišnje.

Miroslav Kovačić, državni tajnik za e-Hrvatsku ovu je prigodu iskoristio kako bi najavio da će projekt HITROREZ pored očekivanih smanjivanja administrativnih prepreka rezultirati i izgradnjom elektroničkog registra propisa i dodao “Na ovaj ćemo način zajedno s izgradnjom Središnjeg portala uprave zaokružiti nastojanja da se do kraja ove godine izgradi sustav putem kojega će građani na jednom mjestu dobiti informacije o svim potrebnim procedurama i troškovima za obavljanje javnih usluga.“

“Jasniji i jednostavniji propisi dodatni su alat u borbi protiv korupcije jer mogućnost korupcije postoji svuda gdje pravila igre nisu jasna, gdje se može loviti u mutnom”, izjavio je to ovom prigodom dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Također je dodao “Moja se vlada odlučno bori protiv korupcije i neučinkovitosti javne uprave, a čišćenjem šume propisa pored ostalih reformi stvorit ćemo dodatne pretpostavke za bolje i sigurnije poslovno okruženje, jaču pravnu sigurnost te veću odgovornost i povjerenje svih sudionika u gospodarstvu.”

Ova faza HITROREZ-a završit će 1. srpnja ove godine, nakon čega će Vlada ovlastiti Posebnu jedinicu za HITROREZ za praćenje provedbe preporuka. Po završetku projekta HITROREZ, preispitivanje propisa započet će i u ostalim područjima. Prve procjene govore o potrebi preispitivanja 4500 propisa koji reguliraju propise u domeni građanstva te jedanko toliko propisa koji su donešeni od strane lokalne uprave.



Pisane vijesti