Vučković dodijelila potpore za ruralni razvoj vrijedne 41 milijun kuna

Deset ugovora o dodjeli potpora iz Programa ruralnog razvoja za projekte u Osječko-baranjskoj županiji, ukupno vrijedne više od 41 milijun kuna, u ponedjeljak je korisnicima uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Potpore su dodijeljene za projekte prerade mesa, tovnog govedarstva te korištenja obnovljivih izvora energije, koji su ukupno vrijedni više od 77 milijuna kuna.
 
Ministrica Vučković istaknula je kako su na području te županije u ovom programskom razdoblju, u sklopu Programa ruralnog razvoja ugovoreni projekti u vrijednosti većoj od 2 milijarde kuna, od čega je do sada isplaćeno 1,6 milijardi kuna.
 
Kada se tome dodaju sredstva iz Europskog jamstvenog fonda, koji se koristi za izravna plaćanja i zajedničku organizaciju tržišta, onda je na području te županije u proteklih šest godina ukupno ugovoreno više od 6 milijardi kuna, od čega je do sada isplaćeno više 5,7 milijardi kuna, dodala je ministrica.
 
Na upit novinara o akcijskom planu za izgradnju hladnjača, Vučković je rekla kako se program nastoji nadograditi tržišnom analizom, kako bi budući hrvatski skladišno-distribucijski prostori bili prihvatljivi za financiranje iz EU fondova, a samo jednim dijelom eventualno iz nacionalnih sredstava.
 
Govoreći o projektu izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku ministrica je kazala da je riječ o projektu koji je ušao u aneks Razvojnog sporazuma za Slavonijju, Baranju i Srijem te da će Ministarstvo financijski pomoći njegovu izgradnju novcem državnog proračuna.  "Uskoro ćemo izaći s konkretnim iznosom, jer idućih tjedana moramo vidjeti što ćemo financirati s iz EU fondova, a što iz državnog proračuna", pojasnila je.
 
Ocijenila je kako je Program ruralnog razvoja najvažniji za domaće poljoprivrednike, jer su investicije koje donosi taj program, mogućnosti ulaganja u nove tehnologije i inovacije, ono što će preobraziti hrvatski ruralni prostor.
 
"Ugovorili smo do sada oko 88 posto predviđenih sredstava, od čega je do sada isplaćeno više od 63 posto, što ga čini jednim od najboljih programa, pa ne sumnjam u njegov uspjeh", poručila je ministrica Vučković.
 
Župan Ivan Anušić izvijestio je kako se na sastanku s ministricom Vučković razgovaralo o izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, sustavima za navodnjavanje, mljekarstvu i poljoprivrednom zemljištu te da su u svim temama naišli na potpuno razumijevanje Ministarstva za rješavanje tih pitanja.
 
Nakon dodjele ugovora o potporama ministrica Vučković posjetila je Mesnu industriju Ravlić i lokalna poljoprivredna gospodarstva.
 
Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Marija Vučković